ZF 24

BCE: Tarile baltice risca sa intre intr-o noua criza, daca guvernele nu impun masuri drastice

10.12.2009, 14:37 13

Tarile baltice risca sa intre intr-o a doua criza economicagenerata de probleme financiare, daca guvernele Letonei, Lituanieisi Estoniei nu reusesc sa impuna masuri adecvate de austeritateprin care sa sprijine cursurile de schimb reglementate in raport cueuro, potrivit BCE, citata de Bloomberg.

Letonia, Lituania si Estonia au suferit o depresiune economicamai severa decat celelalte state membre ale Uniunii Europene,deoarece stabilirea unor cursuri de schimb prea reduse, inintervaluri prea restranse, prea devreme in ciclul de convergentala euro a condus la baloane speculative, scrie Banca CentralaEuropeana (BCE), intr-un document confidential obtinut deBloomberg, datat 17 noiembrie si pregatit pentru o intalnire acomitetului economic si financiar al UE.

Intervalurile restranse ale cursurilor de schimb au generatpresiuni suplimentare asupra politicii fiscale, care trebuieadaptata astfel incat sa se asigure o predispozitie redusa aeconomiilor la dezechilibre majore, potrivit documentului.
In absenta masurilor fiscale dure, "este posibil ca autoritatiledin statele baltice sa nu poata preveni o noua emergenta adezechilibrelor macroeconomice si o repetare a ciclului boom-bust(de la crestere economica puternica la recesiune abrupta)",considera BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO