ZF 24

Bursă: OMV Petrom a încheiat delistatarea de la Bursa de Valori din Londra

Bursă: OMV Petrom a încheiat delistatarea de la Bursa...

Autor: Liviu Popescu

26.10.2023, 09:46 1760

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie de petrol şi gaze din România, a încheiat pe 26 octombrie 2023 procesul de delistare a certificatelor de depozit globale (GDR-uri) de pe Bursa de Valori din Londra ca urmare a interesului scăzut pentru tranzacţionarea acestora şi a costurilor suplimentare pentru prezenţa pe această bursă. 

Petrom se tranzacţiona şi la Bursa de Valori din Londra din 2016 când Fondul Proprietatea încă era în acţionariatul companiei.

“OMV Petrom anunţă intrarea în vigoare a delistării GDR-urilor de pe segmentul standard de listare al Listei Oficiale a Autorităţii de Conduită Financiară şi încetarea tranzacţionării GDR-urilor pe Piaţa Principală a London Stock Exchange. Urmare a raportului curent din data de 24 august 2023, Societatea anunţă prin prezentul că: (i) toate certificatele globale de depozit emise conform Regulamentului S (ISIN: US67102R3049) (Simbol: PETB); şi (ii) toate certificatele globale de depozit emise conform Regulii 144A (ISIN: US67102R2058) (Simbol: PETR), (împreună, "GDR-urile"), reprezentând acţiuni ordinare ale Societăţii având o valoare nominală de 0,1 RON fiecare, un GDR reprezentând o sută cincizeci de acţiuni, sunt, începând de astăzi ora 8:00 a.m. (ora Regatului Unit), delistate de pe Lista Oficială a Autorităţii de Conduită Financiară iar tranzacţionarea GDR-urilor pe Piaţa Principală a Bursei de Valori din Londra a încetat”, potrivit raportului companiei.

În vară Petrom spunea că “nu identifică un beneficiu relevant în menţinerea unei astfel de listări“.  Petrom este evaluată de investitori la 34,5 mld. lei.

ZF a analizat pe 15 septembrie 2023 situaţia companiilor listate la Bursa de Valori de la Londra - OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Electrica (EL) – iar concluzia a fost că mult aclamatele listări duale, despre care autorităţile şi Fondul Proprietatea spuneau în urmă cu câţiva ani că vor diversifica baza de investitori şi că astfel se va majora lichiditatea, s-au dovedit a fi până la urmă o dezamăgire întrucât nu au atras vizibilitatea şi lichiditatea la care sperau promotorii acestor proceduri.

Petrom a fost listată în 2016 pe bursa britanică în urma unei oferte publice secundare desfăşurate de Fondul Proprietatea. Cel din urmă a ieşit din acţionariatul Petrom în iarna lui 2022.

Petrom a înregistrat tranzacţii de puţin peste 300.000 de lei la Londra în ultimele 12 luni, adică 0,01% din rulajul de la Bucureşti de 2,5 miliarde de lei. Cea mai bună lună a GDR-urilor a fost august, când tranzacţiile au atins 162.000 de lei, faţă de 105 milioane de lei pe piaţa românească luna trecută.

Pe de altă parte, acţiunile Electrica (EL), distribuitor şi furnizorul de energie electrică, deţinut majoritar de statul român, afişează un rulaj de puţin peste 500.000 de lei în ultimul an la Londra, cu mult sub nivelul de 176,4 de milioane de lei de la BVB. în acest caz, luna cu cel mai ridicat nivel de lichiditate de la LSE a fost noiembrie, cu 137.000 de lei vs. 18,2 milioane de lei la Bucureşti. Acţiunile El au debutat în capitala Regatului Unit în 2014, după o ofertă publică primară a statului român.

Din graficele de la LSE analizate de ZF, din octombrie 2022 până în prezent, reiese că luna mai a adus cea mai ridicată valoare a tranzacţiilor cu acţiuni Romgaz la Londra, respectiv 560.000 de lei. La Bucureşti, rulajul din aceeaşi lună a fost de 44 de milioane de lei.

Volumele tranzacţionate pe GDR-urile celor trei emitenţi reprezintă sub 1% din volumul tranzacţionat la Bucureşti, ceea ce demonstrează ca baza de investitori (atât români, cât şi străini) a acestor companii din domeniul energetic activează, în proporţie covârşitoare, pe Bursa de  Valori Bucureşti.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO