ZF 24

BVB: Suntem la un pas distanţă să intrăm pe lista scurtă pentru un upgrade la statutul de piaţă emergentă

BVB: Suntem la un pas distanţă să intrăm pe lista...

Autor: Roxana Pricop

29.03.2016, 13:21 823

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a anunţat că a primit de la FTSE Russell, furnizor internaţional de indici de acţiuni, o informare despre cea mai recentă evaluare a pieţei de capital din România.

În adresa primită, FTSE atestă faptul că piaţa locală de capital îndeplineşte opt din cele nouă criterii impuse pentru a promova la statutul de piaţă emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Criteriul pe care îl mai are de îndeplinit piaţa locală este cel legat de lichiditate. Mai exact, lichiditatea de pe piaţa locală de acţiuni trebuie să permită investiţii internaţionale mari.

Potrivit BVB, acest anunţ plasează piaţa locală de capital la un pas distanţă de a fi inclusă pe “lista scurtă“ (Watch List) de către FTSE Russell.

Analiza FTSE Russell, emisă în martie, subliniază îndeplinirea unei noi cerinţe de către piaţa locală, respectiv cea care face referire la  “costurile de tranzacţionare – costurile implicite şi explicite să fie competitive şi rezonabile”, potrivit BVB.

“Această realizare a fost posibilă datorită existenţei unui program de modernizare a pieţei de capital romanesti. Programul a fost lansat la sfârşitul anului 2013 şi a generat mai multe rezultate, implementate de Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alte instituţii, inclusiv autorităţi publice, precum şi de către Parlamentul Romaniei. În mod similar, ceea ce este încă necesar este un program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieţei de capital," a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

În prezent, piaţa locală de capital este încadrată în categoria pieţelor de frontieră de către principalele companii de indici internaţionali –MSCI, FTSE Russell şi S&P, în timp ce pieţe vecine precum Polonia, Ungaria şi Cehia sunt încadrate într-o clasă superioară, a pieţelor emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO