ZF 24

Casele de amanet nu au voie sa ceara imobile in garantie cand dau bani, spune BNR

Casele de amanet nu au voie sa ceara imobile in garantie cand dau bani, spune BNR
13.01.2010, 13:19 147

Casele de amanet, care se incadreaza in categoria institutiilorfinanciare nebancare supervizate de BNR, pot sa acorde credite doarin baza primirii spre pastrare de bunuri mobile, astfel ca nu audreptul sa acorde imprumuturi garantate cu ipoteca, precizeazaBanca Nationala intr-un comunicat.

"Conform conditiilor impuse de legislatia aplicabila, casele deamanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile, respectivconstructii sau terenuri", precizeaza BNR in comunicat.

Clarificarile BNR au venit ca urmare a aparitiei in presa a unorinformatii privind activitatea unor case de amanet, care ar acordacredite in baza unor garantii imobiliare.

Cititi mai jos comunicatul integral al BNR:

Banca Nationala a Romaniei

Comunicat


Banca Nationala a Romaniei a luat la cunostinta, prin intermediulinformatiilor publicate in presa, de faptul ca anumite institutiifinanciare nebancare de tip case de amanet ofera/acorda imprumuturiin baza unor garantii imobiliare. Intrucat astfel de operatiunisunt prezentate ca fiind ,,absolut legale", Banca Nationala aRomaniei considera oportun sa aduca la cunostinta publicului(precum si a autoritatilor cu atributii de control) precizarileurmatoare:
Conditiile minime de acces la activitatea de creditare sidesfasurarea acesteia pe teritoriul Romaniei sunt reglementate prinLegea nr.93/2009 privind institutiile financiare nebancare, carestabileste ca activitatea de creditare ce poate fi desfasurata decasele de amanet se limiteaza la "acordare de credite cu primire debunuri spre pastrare", ceea ce restrange implicit categoriile debunuri care pot face obiectul garantiei creditului acordat decasele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite si pastratede creditor pana la rambursarea imprumutului.
Totodata, mentionam faptul ca potrivit prevederilor art.1685 dinCodul Civil, "Amanetul este un contract prin care datornicul remitecreditorului sau un lucru mobil spre siguranta datoriei".

Ca urmare, conform conditiilor impuse de legislatia aplicabila,casele de amanet nu pot accepta drept garantie bunuri imobile,respectiv constructii sau terenuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO