Cum se taxează tranzacţiile de la ATM-uri

Ce comisioane au băncile pentru operaţiunile la bancomat: nici consultarea contului nu mai e gratis

3 sep 2014 Autor: Andra Oprescu

Băncile au ales să ma­jo­re­ze comisioanele per­ce­pute la operaţiuni curente în ultimii ani din cauza activi­tăţii de creditare reduse, care a însemnat implicit venituri mai mici din do­bânzi. Uneori aces­te co­mi­sioane nu sunt justifi­cate de costuri pe care băncile le-ar avea cu operaţiunile respective.
 
Băncile percep comisioane chiar şi de 0,25% din valoarea operaţiunii pentru retragerile de numerar de la ATM-urile proprii, în timp ce pentru tranzacţiile efectuate de clienţi la bancomatele altor bănci au ajuns să afişeze comisioane şi de 1%. Nici consultarea soldului contului curent la bancomat nu mai este gratuită decât în cazul unui număr restrâns de bănci. Co­misionul pentru această operaţiune sim­plă poate fi şi de 2 lei în anumite cazuri.
 
„Comisioanele acestea foarte mari, mai ales de retragere de la alte bănci, sunt şi o modalitate de a compensa reducerea veniturilor din alte surse. Dacă se ia dintr-o parte şi se pune în alta, clienţii sunt afectaţi. Co­misioanele au crescut fără să existe plusuri de calitate, servicii mai bune sau orice alte beneficii pentru clienţi“, a spus Alin Iacob, pre­şedintele Asociaţiei Utilizatorilor Ro­mâni de Servicii Financiare (AURSF).
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/22466/13193277/4/6-bancomate.jpg

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2014

 
Cuvinte cheie:
banci
, operatiuni
, comisioane
, bancomat
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide