ZF 24

Ce s-a ales din visul american al unor studenţi români plecaţi în SUA prin programul "Work&Travel": "Eram practic o slugă ... un coşmar"

Ce s-a ales din visul american al unor studenţi români plecaţi în SUA prin programul "Work&Travel": "Eram practic o slugă ... un coşmar"

Autor: Gândul

17.12.2011, 14:45 2043

Au vrut să trăiască visul american, însă s-au trezit într-un coşmar. Gândul vă prezintă experienţele unor studenţi români plecaţi să muncească cu programul "Work & Travel", limitat anul acesta de către Departamentul de Stat American, în urma tot mai multor plângeri ale participanţilor care au reclamat condiţiile dure în care au fost nevoiţi să muncească precum sclavii.

Ionuţ-Decebal Bilan (22 ani) şi Cosmin Isvoranu (25 ani) sunt doi dintre românii care au protestat în luna august împotriva condiţiilor de lucru dificile de la fabrica de ciocolată Hershey, din Statele Unite ale Americii, după ce au investit aproximativ 3.000 de dolari în programul "Work &Travel". Atunci, peste 200 de studenţi, cei mai mulţi originari din Turcia, China, Mongolia, Kazahstan, România, Polonia şi Republica Moldova, au ieşit în stradă şi au încetat lucrul în urma neînţelegerilor cu angajatorii.

"Voiam mult să-i cunosc pe americani, să văd cum sunt ei de-adevăratelea. Ştiam şi eram pregătit să muncesc, nu m-am ferit deloc de asta, dar cu siguranţă nu bănuiam că va trebui să mă comport precum un robot", povesteşte Cosmin, pentru gândul.

Şi pentru Ionuţ Bilan, imaginea unei ţări care are multe de oferit, promovată cel mai adesea în filmele americane, a avut un rol substanţial atunci când s-a decis să plece. "Înainte să ajung mă aşteptam să găsesc America precum în filme. Aveam altceva în cap. Realist vorbind ştiam că e vorba de muncă, dar credeam ca o să am şi ocazia să vizitez câteva obiective", povesteşte Ionuţ, pentru gândul.

"Ridicam aproape 12 tone pe zi"

Înainte să pună piciorul pe pamânt american, Ionuţ cheltuise deja 1.700 de dolari pentru acte, biletul de avion şi comisioanele aferente, însă cel mai interesant aspect a fost că în prima zi de şedere a plătit alţi 800 de dolari pentru agenţia de recrutare care intermedia relaţia dintre el şi angajator. "Când am plecat din România am avut o singură opţiune în ceea ce priveşte jobul, şi anume fabrica de ciocolată. Motivaţia lor a fost că la momentul în care m-am decis să plec, în luna iunie, după ce îmi luasem licenţa, doar acest loc de muncă mai era valabil", povesteşte Ionuţ.

Volumul de muncă la care erau supuşi studentii era copleşitor. "Pachetele de ciocolată pe care trebuia să le mutăm ajungeau şi la 20 kg. Erau sute de cutii într-o singură zi, iar banda de producţie funcţiona extrem de repede. La un calcul rapid pe care l-am făcut am ajuns la concluzia că ridicam 12 tone într-o singură zi", spune tânărul.

"Eu am ales fabrica de ciocolată. Ma gândeam cât de greu poate fi?"

Deşi ar putea fi uşor etichetată ca o alegere neinspirată, Cosmin a ales în mod sincer oferta de lucru de la fabrica de ciocolată Hershey. "Am avut de ales din mai multe posturi şi singur am decis că vreau să ajung la fabrica de ciocolată. M-am gândit cât de greu poate să fie într-un asemenea loc. Plata s-a realizat conform contractului, adică 8,10 dolar pe oră. Lucram opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână", declară Cosmin.

Problemele românilor nu s-au limitat la condiţiile de muncă. Cazarea era la circa o oră depărtare de locul de muncă, fiind impusă de către angajator, iar la capitolul confort nu se puteau lăuda decât cu nişte mese, două canapele şi câteva spaţii de depozitare.

Citiţi mai multe detalii pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO