• Leu / EUR4.9192
  • Leu / GBP5.6962
  • Leu / USD4.6852
ZF 24

Cel mai mare fond suveran din lume şi-a dublat expunerea pe România. Activele deţinute sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul României

Cel mai mare fond suveran din lume şi-a dublat expunerea pe România. Activele deţinute sunt de cinci ori mai mari decât PIB-ul României

Autor: Radu Bostan

16.03.2015, 00:08 5303

Fondul suveran al Norvegiei, cu active de cinci ori mai mari decât PIB-ul României, are investiţii de 115 milioane de euro în companiile româneşti listate la bursă.

 

 

Principalele investiţii pe bursa de la Bucureşti ale fondului norvegian sunt acţiunile BRD SocGen, cu o valoare de 35,4 milioane de euro la finalul anului trecut. Fondul deţinea 2,4% din capitalul băncii. Urmează acţiunile OMV Petrom, cu o valoare de 20,8 milioane de euro în contul unei deţineri de 0,37% din capitalul companiei. Pe locul al treilea se situează acţiunile Transgaz, în valoare de 16,4 milioane de euro echivalente unei deţineri de 2,19% din capital. La Banca Transilvania, fondul are o deţinere de 1,17% din capital.

Valoarea investiţiilor în acţiuni ro­mâneşti este redusă, raportat la activele de peste 760 miliarde de euro ale fondului. Dar faptul că România a atras investiţii mai mari în ultimul an de la unul dintre cele mai mari fonduri su­verane din lume arată că listările com­paniilor de stat din anii trecuţi au atras atenţia investitorilor interna­ţionali.

Fondul şi-a majorat investiţia pe majoritatea componentelor portofo­liului său din România. Excepţie au făcut acţiunile Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Romgaz (SNG). Pachetul de acţiuni Romgaz, cumpărat de fond la listarea companiei în 2013, a fost lichidat în totalitate în cursul anului trecut, arată raportul anual publicat de Norges Bank Investment Management, divizia băncii centrale norvegiene care administrează fondul suveran.

„Amprenta plasamentelor noastre în acţiuni a fost mărită pentru a include mai multe pieţe emergente şi de frontieră, iar investiţiile în aceste pieţe urmează să crească, la fel ca numărul de valute din portofoliul de obligaţiuni“, spun administratorii fondului suveran în raportul anual.

Fondul nu a raportat deţineri de titluri de stat româneşti la finalul anului trecut. Creşterea expunerii pe România are loc în condiţiile în care marile fonduri de investiţii sunt forţate de ratele reduse de dobândă de pe pieţele mature precum SUA şi zona euro să îşi diversifice plasamentele pe pieţe mai mici, aşa cum este piaţa locală de capital, în speranţa obţinerii de ran­damente mai ridicate.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9192
Diferență: 0,0122
Ieri:
Azi: 4.6852
Diferență: 0,0363
Ieri:
Azi: 5.6962
Diferență: -0,1035
Ieri:
Azi: 4.9737
Diferență: -0,0583
Ieri: