ZF 24

Cel mai scump fotoliu din lume costa 22 mil. euro

Cel mai scump fotoliu din lume s-a vandut cu 22 mil. euro la o licitatie
26.02.2009, 15:05 268

Un fotoliu din piele care a apartinut lui Yves Saint Laurent a fost vandut in cadrul unei licitatii organizate la Paris pentru suma de 21,9 milioane de euro (28 mil. dolari), scrie Bloomberg.

Si aceasta intr-o perioada in care toata lumea vorbeste de restrangerea cheltuielilor si de recesiune.

Fotoliul – confectionat de Eileen Gray intre 1917 si 1919 – a stat ani de zile in livingul celebrului designer francez fiind inconjurat de capodopere ale unor artisti precum Picasso, Cezanne, Matisse si Munch.

In catalogul pus la dispozitia participantilor la licitatie valoarea fotoliului creat de Gray a era estimata la 2-3 milioane de euro. Cel care a platit de zece ori aceasta suma este de dealerul de arta parizian Cheska Vallois, cel prin mana caruia a mai trecut odata fotoliul achizitionat de Yves Saint Laurent la inceputul anilor ’70.

Pana luni, cu doua zile inainte de incheierea licitatiei, obiectele din colectia designerului francez scoase la vanzare inregistrasera oferte in valoare totala de 206 mil. euro.

In cadrul aceleiasi licitatii, organizata de Christie’s, o sculptura din lemn a lui Brancusi, care a apartinut lui Saint Laurent, s-a vandut pentru 29,2 mil. euro. Sculptura intitulata Madame L.R. a fost realizata de sculptorul roman intre anii 1914-1917.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO