ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

16.01.2009, 17:36 47

1. BNR intervine pe piata pentru sustinerea leului. Dupa ce luni, moneda europeana a trecut de pragul de 4,3 lei/euro, in a doua zi a acestei saptamani cursul de tranzactionare a coborat brusc pe piata interbancara de la niveluri de 4,36 lei pana la 4,27 lei la jumatatea zilei. "BNR a vandut euro prin intermediul mai multor banci locale importante", a explicat un dealer.

"Am vazut ordine mari de vanzare de valuta la jumatatea zilei, in spatele carora s-a aflat probabil BNR. Chiar si asa, leul ramane sub presiune, in conditiile in care sentimentul regional este negativ, iar investitorii nu mai au apetit pentru piata romaneasca dupa atacul din octombrie", a comentat un dealer.

Vineri, cursul de referinta a reusit sa se mentina sub pragul de 4,3 lei/euro, Banca centrala anuntand un curs de referinta de 4,2655 lei/euro.

2. Gabriel Oprea demisioneaza din functia de ministru al administratiei si internelor. Ministrul administratiei si internelor Gabriel Oprea a demisionat marti din functia de ministru al administratiei si internelo, dupa ce liderii PSD au amenintat cu iesirea de la guvernare si ruperea coalitiei.

Oprea a justificat sanctionarea sa de catre PSD de luni, cand i s-a retras sprijinul politic, prin faptul ca a deranjat prin numirile pe care le-a facut in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si si-a motivat demisia spunand ca nu accepta sa "plimbe mape si sa fie un ministru marioneta".

In zilele urmatoare, acesta a iesit si din Partidul Social Democrat. In locul lui Gabriel Oprea a venit in interimat Dan Nica.

3. BNR relaxeaza conditiile de acordare a creditelor ipotecare. Consiliul de administratie al BNR a decis joi sa elimine din regulamentul de creditare obligativitatea aplicarii testului de stres pentru imprumuturile ipotecare.

Printre motivele care au fost invocate de banca centrala pentru acceptarea unui grad de indatorare mai mare a fost faptul ca "gradul de nerambursare a creditelor este mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci". De asemenea, in luarea deciziei, BNR a luat in considerare si limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.

4. Vanzarile de automobile noi au cazut in decembrie cu 53%. Piata auto romaneasca scade cu 12% in 2008. Vanzarile de automobile noi au cazut cu 53% in decembrie, la 13.054 unitati, in 2008 scaderea fiind de 14,1%, la 270.995 masini, fata de 2007, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA). Vanzarile de autovehicule de pe piata romaneasca au scazut in 2008 cu 12%, la un nivel de 324.080 de unitati. Cel mai puternic declin a fost inregistrat de autoturismele autohtone, unde scaderea a fost de peste 26%, la un nivel de 81.945 de unitati.

5. Dacia inchide uzina inca doua saptamani. Constructorul de masini Automobile Dacia a anuntat luni ca va inchide uzinele de la Mioveni, in aceeasi zi in care angajatii s-au intors la munca dupa o perioada de 30 de zile in care au stat in somaj tehnic.

"Ca urmare a scaderii dramatice si continue a pietelor auto, in special a celei din Romania, Dacia isi suspenda productia in perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2009”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Vanzarile Dacia au scazut in luna decembrie la 3.622 de unitati, cu 55% mai putin fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care piata auto locala a inregistrat in aceeasi luna o scadere de 53%.

"Nu am un glob de cristal care sa ma ajute sa vad ce se va intampla in 2009, dar asteptam totusi o revenire a pietei in lunile urmatoare", a declarat Jacques Daniel, directorul comercial al Automobile Dacia si Renault Romania.

6. Tiriac Holding isi aduce CEO de pe Wall-Street. Petru Vaduva, 48 de ani, a preluat conducerea celui mai mare holding din Romania, Tiriac Holding, intr-un moment in care grupul este puternic expus pe doua din cele mai afectate piete in urma crizei financiare: auto si imobiliare.

Numirea lui Vaduva vine la cateva luni dupa ce anuntul privind plecarea Ancai Ioan, 44 de ani, de la conducerea afacerilor lui Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, a luat prin surprindere mediul de business.

7. Prima discutie la Palatul Victoria pe proiectul de buget pentru 2009. O prima schita a bugetului revizuit pentru 2009 va fi discutata in sedinta de guvern vineri, insa aprobarea formei finale ar putea sa mai dureze, in conditiile in care Finantele vor avea abia la jumatatea saptamanii viitoare imaginea tuturor nevoilor de finantare.

In ultimele zile au avut loc o serie de intalniri la nivelul celor trei comisii constituite la Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Ministerul Muncii pentru a definitiva un pachet concret de masuri urgente anticriza, insa nu s-au creionat concluziile acestor discutii, acestea urmand sa fie finalizate in 22 ianuarie.

8. Cel mai mare declin al industriei din ultimii noua ani: -11,5%. Productia industriala a scazut cu 11,5% in noiembrie comparativ cu aceeasi luna din 2007, acesta fiind cel mai mare declin inregistrat in ultimii noua ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cumulat, in primele 11 luni ale anului trecut industria a crescut cu 2,5%. Fata de octombrie 2008, in noiembrie scaderea a fost de 11%. Aceasta este a treia scadere din 2008, dupa cea din august (de 1,6%) si din octombrie (de 3%). Analistii considera ca aceasta evolutie a fost cauzata in principal de reducerea cererii externe si sunt pesimisti in legatura cu perspectivele pentru decembrie 2008 si anul 2009.

9. Citigroup se divizeaza. Citigroup a anuntat vineri un plan de rupere a bancii in doua divizii in incercarea de a scapa de activele toxice care i-au produs pierderi de 8,29 miliarde in trimestrul patru.

Citicorp si Citi Holdings vor rezulta din divizarea bancii americane, companiei permitandu-i-se astfel "sa se concentreze pe performantele afacerilor principale si, separat, sa analizeze valoarea activelor non-core".

10. Guvernul decide interzicerea cumulului pensiei cu salariul prin lege in procedura de urgenta. Guvernul va promova un proiect de lege prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul, act normativ care va fi dezbatut in Parlament in procedura de urgenta, a anuntat premierul Emil Boc, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca OUG 230 este neconstitutionala.

"Guvernul are determinarea sa mearga mai departe, pentru a putea sa puna capat acestui dezmat pe ban public. Ce vom face? Curtea a respins ordonanta pe motiv de forma, spunand ca Guvernul nu avea dreptul sa emita ordonate de urgenta in acest domeniu. Asta inseamna ca, practic, putem merge mai departe pe calea unui proiect de lege supus aprobarii Parlamentului, lucru pe care il vom si face. Vom initia un proiect de lege prin care vom pune capat dispretului fata de banul public, prin care vom interzice la stat cumulul pensiei cu salariul si vom dezbate in procedura de urgenta la Parlament. Guvernul va cere procedura de urgenta la Parlament in vederea aprobarii", a spus Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24