ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

23.06.2009, 19:13 10

1. Popa, BNR: PIB-ul din T1 a scazut peste asteptari dar se poate si mai rau. Proiectia privind contractia economiei in acest an este mentinuta la minus 4% dar exista si riscul sa fie mai accentuata, a declarat marti viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. “Performanta Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru a fost mai slaba decat asteptarile dar exista si riscul sa coboare mai jos. Vom vedea ce spune trimestrul doi”, a afirmat Popa.

2. La o saptamana de la numire, Berceanu il demite pe Sorinel Ciobanu, omul PSD pus la conducerea Aeroportului Otopeni. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu a anuntat, marti, intr-un interviu pentru Gandul, demiterea lui Sorinel Ciobanu de la conducerea Aeroportului Otopeni, precum si faptul ca, inca de vineri, i-a solicitat vicepremierului Dan Nica sa precizeze cui revine responsabilitatea nominalizarii acestuia. “…nu stiu daca mai exista sustinerea partidului pentru domnul Ciobanu. Cum ajung la minister, il dau afara, daca nu a venit raspunsul de la PSD”, a declarat azi dimineata, la Interviurile Gandul, ministrul Berceanu.

3. CE si autoritatile romane au semnat memorandumul pentru imprumutul de 5 mld. euro. Comisia Europeana (CE) si autoritatile romane au semnat memorandumul de intelegere pentru imprumutul de cinci miliarde euro obtinut de Romania de la fondul UE de echilibrare a balantei de plati in cadrul programului de finantare externa de 20 miliarde euro coordonat de FMI. Romania va primi in acest an de la Comisia Europeana (CE) 2,5 miliarde de euro si o suma similara in 2010, de 2,35 miliarde de euro, iar ultima transa, de 150 de milioane de euro, va intra in trezoreria statului in trimestrul doi din 2011, operatiuni conditionate de respectarea unor angajamente,

4. Consiliul Concurentei loveste in scolile auto cu amenzi de 360.000 euro. Consiliul Concurentei (CC) a amendat 32 de scoli de soferi cu amenzi a caror suma totala s-a ridicat la 360.000 de euro, acuzandu-le pe acestea ca in februarie 2008 au facut o intelegere de fixare a tarifului minim la 800 de lei pentru fiecare cursant. Spre comparatie, in 2007, tarifele pentru cursurile auto se situau intre 400 si 600 de lei. Printre firmele amendate sunt si scoli mari de soferi auto, cele mai mari amenzi fiind aplicate companiilor Autogeneral SA, Teo Consult, BIDI Trans, Dinu 2000 OLD SRL.


5. Raiffeisen, scenariu optimist: Economia romaneasca se va contracta in 2009 cu 6%. Raiffeisen a revizuit in sens negativ estimarile privind contractia economiei in 2009 de la 4% la 6%, din cauza deteriorarii perspectivelor pentru constructii si agricultura, a declarat economistul-sef al bancii, Ionut Dumitru, care a precizat ca acesta este un scenariu optimist. “In trimestrul al treilea din 2008, Romania inregistra inca unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din Europa, PIB-ul crescand cu o rata anuala de 9,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO