ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii

26.02.2010, 16:29 19

1. Cea mai mare tranzactie din 2010: Lidl preia PlusRomania, o retea de 94 de magazine cu afaceri de 300 milioaneeuro. Reteaua germana LIDL a anuntat semnarea tranzactieide achizitie a magazinelor alimentare cu discount Plus, detinute degrupul Tengelmann, de pe pietele din Romania si Bulgaria. Plus arealizat anul trecut vanzari de 277 mil. euro la nivel local.Reteaua Plus a intrat pe piata romaneasca in anul 2005 si s-adezvoltat rapid pana acum, ajungand in prezent la 94 de magazine cuvanzari totale estimate de ZF la peste 350-400 mil.euro pentru2009.

2. Fondul Proprietatea a semnat contractul cu Templeton.Evenimentul anului s-a desfasurat cu usile inchise.Contractul prin care compania britanica Franklin Templeton preiaadministrarea Fondului Proprietatea a fost semnat azi, fara capresa sa ia parte la eveniment. Semnarea contractului, unul dintrecele mai asteptate evenimente din ultimii doi ani, nu a fost nicimacar anuntata inainte, oficialii locali ai Fondului emitand uncomunicat de presa dupa incheierea evenimentului. La semnareacontractului, care a avut loc joi, la ora 16.00, la sediul FonduluiProprietatea, au participat cei trei membri ai directoratului,David Smart, seful diviziei de fonduri suverane din cadrul FranklinTempleton, Enache Jiru, presedintele Comisiei de Selectie, potrivitlui Enache Jiru.

3. Profitul net al grupului BCR a scazut cu 62%, la 206mil. euro. BCR, cel mai mare grup financiar local, ainregistrat anul trecut un profit net de 871 milioane de lei (206mil. euro), in scadere cu 43%, in lei, fata de rezultatul din 2008,pe fondul majorarii puternice a cheltuielilor cu provizioanele.Calculata in euro, scaderea profitului net este de 62%.

4. Profitul net al Petrom a crescut cu 34% in pofidascaderii consumului de carburanti. Petrom, singurulproducator de petrol si gaze din Romania controlat de grupulpetrolier austriac OMV, a reusit sa incheie anul trecut cu unprofit de 1,36 mld. lei (326 mil. euro), cu 34% mai mult comparativcu 2008, mai ales datorita hedgingului. In euro profitul a crescutcu 17%.

5. Sun Plaza s-a deschis. 20.000 de vizitatori au calcatpragul celui mai mare mall din Bucuresti in primele ore de ladeschidere. Catalogat pana acum drept "cel mai amanatmall", Sun Plaza a fost in sfarsit deschis, joi, dezvoltat in urmaunei investitii de 200 de milioane de euro. Cea mai mare parte achiriasilor Sun Plaza au deja magazine in Romania, tinand cont caperspectivele de extindere a retailului sunt scazute in acest an,iar intrarile pe piata locala aproape inghetate. DeschidereaBaneasa Shopping City a adus cateva zeci de branduri noi inRomania, in Liberty Center a fost inaugurat primul patinoaracoperit intr-un centru comercial, in timp ce AFI Palace Cotrocenia adus prima sala de cinematograf IMAX.

6. Datoria publica a sarit cu 7 mld. euro anul trecut,la aproape o treime din PIB. Imprumuturile luate de statde la FMI si UE, dar si de la bancile locale, au impins datoriapublica in sus anul trecut cu 7 mld. euro, pana la aproape 35 mld.euro, potrivit Finantelor. Exprimata in lei, datoria publica aurcat anul trecut cu 36%, pana la 149 miliarde de lei, ajungandastfel sa reprezinte putin peste 29% din Produsul Intern Brut(PIB), fata de 21,7%, in anul precedent.

7. CSA schimba regulile pentru RCA - pagubitul isi poatelua banii inainte de reparatia masinii. Persoanelepagubite in urma unor accidente auto vor putea primi despagubiri dela asiguratorul RCA al vinovatului inainte sa isi repare masina,suma fiind calculata pe baza preturilor utilizate de service-urileauto, iar despagubirea va fi achitata in termen de maximum 10 zilede la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderiisi cuantificarii daunei, fata de 15 zile, cat era pana acum.


8. Firmele care angajeaza someri nu platesc niciun fel decontributii sociale sase luni. Guvernul a adoptat oordonanta de urgenta potrivit careia firmele care angajeaza someribeneficiaza de scutire la plata contributiilor de asigurari socialepentru o perioada de sase luni. "Speram ca printr-o asemenea masurasa putem crea in jur de 50.000 de locuri de munca si prin care saputem mentine somajul in limite controlabile, si, in acelasi timp,sa cream noi locuri de munca in economia romaneasca", a declaratpremierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

9. Fitch a revizuit in scadere ratingurile a patru bancielene, prezente si in Romania. Agentia de evaluarefinanciara Fitch a revizuit in scadere ratingurile bancilor eleneNational Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Efg Eurobank si PiraeusBank, toate cu activitati in Romania, anticipand impactul negatival problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilitatii sicalitatii activelor. Calificativele pentru imprumuturi pe termenlung au fost revizuite la "BBB", de la "BBB+", pentru toate celepatru institutii financiare, iar ratingurile pentru credite peperioada scurta la "F3", de la "F2, se arata intr-un comunicat alFitch.


10. Cel mai ieftin euro din ultimele doua saptamani: CursulBNR coboara la 4,1073 lei/euro. Leul a marit pasul decrestere fata de euro in ultima sedinta a saptamanii, cursul BNRcoborand vineri la 4,1073 lei/euro, cu 1,82 bani mai putin fata dereferinta de joi. Aceasta este cea mai buna cotatie a leului dinultimele 11 sedinte, o paritate mai scazuta fiind anuntata de bancacentrala pe data de 11 februarie, de 4,1071 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO