ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii - galerie FOTO

BEC il anunta pe Traian Basescu castigator in cursa pentru Cotroceni. PSD contesta rezultatul
11.12.2009, 15:47 14

1. BEC il anunta pe Traian Basescu castigator in cursapentru Cotroceni. PSD contesta rezultatul. Traian Basescua castigat al doilea mandat de presedinte al Romaniei, dupanumararea voturilor de catre Biroul Electoral Central, actualul sefde stat devansandu-l pe Mircea Geoana cu 50,33% din optiunileelectoraului, fata de 49,66% pentru candidatul PSD. Rezultatul afost contestat de liderii social-democrati, care au depus oreclamatie in acest sens la Curtea Constitutionala (CC), invocandnumarul mare de fraude. Vineri, CC a dispus renumararea voturilornule de catre BEC pentru a se stabili daca exista diferente intredatele consemnate in procesul-verbal si realitatea constatata.

2. Flamingo cere insolventa Flanco. ING a inceput sa iamarfa din magazine. Retailerul de electronice sielectrocasnice a depus marti la tribunalul Bucuresti cererea deintrare in insolventa a Flanco dupa ce in cursul saptamanii trecuteau esuat negocierile pentru restructurarea datoriilor in valoare de17,5 milioane de euro la cel mai mare finantator ING Bank. Potrivitreprezentantilor Flamingo, ING a notificat retailerul ca miercuriva incepe executia datoriilor prin sechestru asupra stocurilor dinmagazinele retelei. Tribunalul a acceptat cererea Flamingo joi, iarexecutarea silita a fost oprita temporar.

3. Inflatie de 0,67% in noiembrie. Rata anuala revine pecrestere pentru prima data, dupa opt luni. Rata anuala ainflatiei a crescut in noiembrie pentru prima data dupa opt luniconsecutive de declin, de la 4,3% la 4,65%, dupa ce preturile deconsum au inregistrat fata de luna octombrie un avans de 0,67%,determinat in principal de scumpirea tigarilor si acombustibililor, potrivit datelor publicate vineri de INS.

4. Toata piata sta cu ochii pe BancaTransilvania: va fi sau nu o tranzactie? Un pachet de42,51 milioane de actiuni Banca Transilvania (TLV), reprezentand4,01% din capitalul bancii, a fost vandut luni la Bursa prin cincitranzactii speciale, in valoare de 102 milioane lei (24,2 milioaneeuro), la un pret cu 8,1% peste ultima cotatie de vineri si 12,15%peste pretul curent. Ulterior, agentia Medfiafax a publicat, citandsurse apropiate discutiilor, ca o banca din UE va prelua 20% dinactiunile bancii. Informatia a fost negata de presedintele fondatoral institutiei financiare, Horia Ciorcila. Vineri, un pachet de0,18% din actiunile Bancii Transilvania a fost transferat pe bursapentru 4,3 milioane de lei.

5. Investitiile straine directe s-au prabusit inoctombrie si nu mai finanteaza deficitul de cont curent pentruprima data in acest an. In luna octombrie investitiilestraine directe au scazut la 195 de milioane de euro, de la 371 demilioane de euro in septembrie. Cumulat pe primele noua luni,investitiile straine directe au fost de 3,72 miliarde de euro,adica mai putin de jumatate fata de perioada similara din 2008.Astfel, investitiile nu mai ajung sa finanteze integral deficitulcontului curent, pentru prima data de la inceputul acestui an.

6. Automobile Dacia publica primele poze oficiale cuSUV-ul Duster, care va fi lansat in primavara. Daciapregateste pentru primavara iesirea pe pietele europene a nouluiDuster, al treilea brand nou al companiei dupa Logan si Sandero,dupa ce in primele zece luni ale anului a exportat mai mult de122.000 de automobile in Germania si Franta, in valoare de unmiliard de euro. Automobile Dacia a anuntat ca din primul trimestrual anului viitor primul SUV al producatorului, Dacia Duster, va fiexportat pe pietele europene, dar si in Turcia, Algeria si Maroc.Compania nu a anuntat inca un pret de vanzare, acesta urmand sa fiefacut public in apropierea lansarii comerciale.

7. Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de "miniorasul" dinBuftea. Firma EFG Crevedia Development, administrata deinvestitori britanici care intentionau sa construiasca circa 6.000de locuinte in zona localitatii Buftea din apropierea Capitalei, seafla in lichidare, iar terenul cu o suprafata de 124,16 hectare afost deja scos la licitatie de catre lichidatorulPricewaterhouseCoopers (PwC) in primul faliment rasunator din piataimobiliara. EFG Crevedia avea datorii la sfarsitul anului trecut decirca 21 de milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului deFinante, cea mai mare parte a sumei fiind datorata catre bancaRaiffeisen, in urma unui imprumut acordat pentru achizitiaterenului.


8. INS: Deficitul comercial al Romaniei continua sa scada,intr-un ritm mai lent. Deficitul comercial al Romaniei ascazut cu 61,3% in primele zece luni ale anului, fata de aceeasiperioada din 2008, ca urmare a reducerii cu 18,12% a exporturilorsi cu 35,6% a importurilor, valorile fiind similare celor raportatela finele lunii septembrie, conform datelor Institutului Nationalde Statistica (INS). In termeni nominali, deficitul comercial aajuns la 7,85 miliarde de euro, la finele lunii octombrie, si afost rezultatul unor exporturi de 23,9 miliarde de euro si a unorimporturi de 31,76 miliarde de euro.

9. Senatorul PSD Catalin Voicu, audiat la DNA.Senatorul PSD Catalin Voicu a fost adus la sediul DNA in baza unuimandat de aducere pentru a fi audiat intr-un dosar in care esteinvinuit, au declarat vineri surse oficiale. Pe de alta parte,purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat ca inprezent, procurorii anticoruptie desfasoara acte procedurale inacest caz. Senatorul PSD Catalin Voicu este audiat, vineri, lasediul Directiei Nationale Anticoruptie, el dand declaratiiprocurorilor Sectiei I specializati in fapte de coruptie.

10. Isaresu refuza postul de premier.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu este in Bucuresti si nu aprimit niciun telefon prin care sa i se solicite sa formeze unguvern, a declarat, luni dupa-amiaza, Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului. Declaratiile consilierului au venit intr-un contextin care au reinceput sa apara zvonuri privind posibilitatea caguvernatorului sa i se ofere postul de premier de catre TraianBasescu, o varianta acceptabila pentru PNL, in contextul iesiriidin alianta cu PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels