ZF 24

Cele mai importante evenimente ale saptamanii - galerie FOTO

Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2010, adoptate de Parlament
15.01.2010, 16:54 20

1. Legea bugetului de stat si Legea bugetuluiasigurarilor sociale pe 2010, adoptate de Parlament. Legeabugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2010au fost adoptate joi de Parlamentul Romaniei. Bugetul de stat pe2010 a fost adoptat cu 192 de voturi "pentru" si 138 "impotriva",in timp ce bugetul asigurarilor sociale a intrunit 176 voturi"pentru" si 147 voturi "impotriva". Cele doua legi pot fi puse inaplicare de luni, dupa ce vor fi promulgate de PresedinteleRomaniei, a declarat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.Acesta a mentionat ca nu are in plan nicio rectificarebugetara.

2. Vladescu scoate "microintreprinderile" din CodulFiscal. Taxa pe micro de 3% este desfiintata, iar firmele vor platianticipat impozit pe profit. Microintreprinderile sunttaxate din acest an ca orice firma, trebuind sa plateasca impozitpe profit de 16% si nu mai au posibilitatea sa opteze intre aceastaalternativa de taxare si impozitul pe venit de 3%, a declarat joiSebastian Vladescu, ministrul de finante. In plus, toate companiiledin Romania vor plati impozitul pe profit anticipat, pe bazaprofitului obtinut in anul anterior, ca la banci.

3. Dacia a avut vanzari istorice in plina crizaeconomica. Dacia a avut vanzari istorice in plina crizaeconomica. Constructorul de automobile Dacia, a treia companie dinRomania in functie de afacerile inregistrate, a raportat cele maimari vanzari din istoria marcii, 311.282 de unitati in 2009, increstere cu 20,5% comparativ cu anul anterior. Rezultatul puneDacia pe primul loc, in functie de ritmul de crestere alvanzarilor, in topul marcilor prezente pe piata europeana. Socotindo valoare medie de 8.000 de euro pentru o masina, vanzarile Daciaajung la aproape 2,5 mld. euro.

4. Euro, la minimul ultimelor 12 luni: Cursul BNR ascazut la 4,1167 lei/euro. Moneda nationala a reluattrendul de crestere fata de euro in sedinta de vineri, cursulanuntat la ora 13:00 de BNR coborand cu 1,19 bani fata de nivelulde joi, la 4,1167 lei/euro, minimul ultimelor 12 luni. Bancacentrala a publicat o referinta mai scazuta pe data de 7 ianuarie2009, de 4,0720 lei/euro. Cursul a crescut foarte usor joi, cu 0,71bani, la 4,1286 lei/euro, dupa patru sedinte consecutive deapreciere a monedei nationale.


5. Surpriza la BVB: Un om de afaceri a cumparat 3,6% dinactiunile Bursei, devenind cel mai mare actionar. Omul deafaceri Mircea-Nicolae Musgociu din Targu-Mures a produs una dintresurprizele inceputului de an, dupa ce a cumparat 3,6% din actiunileBursei de Valori Bucuresti (BVB), devenind astfel cel mai mareactionar. Unul dintre vanzatori a fost grupul american MorganStanley, care si-a lichidat participatia de 2,7%.

6. Gigantul francez AXA intra pe piata locala aasigurarilor prin preluarea Omniasig Life. Grupul francezAXA, cu afaceri anuale de peste 91 mld. euro, isi pregatesteintrarea pe piata locala a asigurarilor, urmand sa achizitionezeOmniasig Life, o societate de asigurari de viata de micidimensiuni, controlata de austriecii de la Vienna Insurance Group.Valoarea tranzactiei se situeaza sub 10 mil. euro, potrivit unorestimari.

7. Japonia acorda un imprumut de 315 mil. euro pentrumetroul Bucuresti - Aeroport Henri Coanda Otopeni. NatsuoAmemiya, ambasadorul Japoniei in Romania, l-a informat pe RaduBerceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii ca guvernulJaponiei a luat decizia de a acorda Romaniei un imprumut de tip"Japanese ODA Loan", in valoare de 41,87 miliarde yeni japonezi(aprox. 315 milioane euro), pentru realizarea proiectului "Legaturade Acces a retelei de metrou a municipiului Bucuresti cu AeroportulInternational Henri Coanda". Proiectul finantat de guvernul japonezeste, de asemenea, o solutie viabila pentru eliminarea blocajelorrutiere constante si a poluarii aerului cu care se confruntaBucurestiul", au declarat reprezentantii ministeruluiTransporturilor.

8. Salariul mediu net a scazut in noiembrie cu 0,7% fatade octombrie, la 1.366 lei. Bancherii, din nou cel maibine platiti angajati din Romania. Castigul salarial mediu net ascazut usor in noiembrie anul trecut, cu 0,7% (9 lei), fata deoctombrie, la 1.366 lei, dar a fost cu 0,4% mai mare comparativ cuaceeasi luna din 2008, cele mai mari valori inregistrandu-se inintermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri sirestaurante. In lunile precedente, prima pozitie in topul celor maibine platiti angajati a fost ocupata de petrolisti si aviatori."Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2009 fatade luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castiguluisalarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de98,6%", se arata intr-un comunicat al Institutului National deStatistica.

9. Bursa a iesit din criza: BET-ul a atins valoarea dedinaintea prabusirii Lehman Brothers. Indicele BET alcelor mai importante zece companii de pe Bursa de Valori Bucurestia castigat deja 8% in prima saptamana a anului si a depasit pentruprima data din septembrie 2008 pragul de 5.000 de puncte, revenindastfel la nivelul anterior caderii bancii de investitii americaneLehman Brothers, considerata ca momentul de varf al crizeieconomice. Singura diferenta este ca valoarea tranzactiilor este cucirca 20% mai redusa.

10. Actiunile Automobile Craiova, retrase de pe piataRASDAQ. Actiunile Automobile Craiova, retrase de pe piataRASDAQ. Actiunile Automobile Craiova (AUCS), cea mai mare companiede pe piata RASDAQ dupa valoarea de piata, au fost retrase de latranzactionare in vederea delistarii potrivit unui ordin emis deComisia Nationata a Valorilor Mobiliare. Compania, care are ocapitalizare de 75 mil. euro, urmeaza sa fie retrasa de pe piatadupa ce actionarul majoritar, Ford Motor, a lansat o oferta dedelistare in urma careia a ajuns sa detina peste 97% dinactiuni.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO