ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

07.04.2009, 19:20 13

1. Revolutie la Chisinau.Circa 30.000 de persoane au inceput marti la Chisinau un protest violent, reclamand fraudarea alegerilor care s-au desfasutrat duminica aceasta. Manifestantii au patruns in cladirea Parlamentului si in sediul Presedintiei, incendiind tablourile demnitarilor comunisti si distrugand echipamentele de birotica. Stegurile Romaniei si Uniunii Europene au fost arborate pe cladirea Parlamentului. Primele informatii indica un numar de trei morti, doi politisti si o studenta, insa cifra nu a fost confirmata de autoritati.

2. Vanzarile Dacia in Romania au scazut cu 60% in T1. Vanzarile de automobile si vehicule comerciale marca Dacia in Romania au scazut in primele trei luni ale anului cu 59,5%, la 8.682 unitati. In intervalul ianuarie-martie al anului trecut vanzarile Dacia cumulau 21.475 unitati. In luna martie, vanzarile Dacia au totalizat 4.073 unitati, in scadere cu 44% fata de martie 2008, insa in crestere fata de luna anterioara.


3. ING: Salariul real va inregistra scaderi in 2009. Salariul mediu real va inregistra anul acesta o crestere negativa, in sectorul privat aceasta fiind cauzata de scaderea profiturilor si reducerea oportunitatilor de afaceri, conform unei analize a ING. In sectorul public, politica fiscala va duce la un control mai drastic al costurilor, acest control urmand sa afecteze salariile.

4. Cursul de referinta al BNR creste cu 1,35 bani: 4,1684 lei/euro. Leul a intrerupt marti cea mai lunga apreciere fata de euro din ultimii doi ani. moneda nationala a pierdut teren fata de euro, dupa 12 sedinte consecutive de cresteri, in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,1684 lei/euro, in crestere cu 1,35 bani fata de cursul anuntat luni.


5. Bursa trece pe rosu dupa cinci zile de cresteri. Piata locala a inregistrat azi corectii pe linie, la nivelul tuturor indicatorilor din piata, cea mai mare scadere fiind consemnata de indicele BET-FI, al societatilor financiare, care a pierdut 3,9% fata de referinta. La categoria societatilor financiare, cea mai mare scadere a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 5,6% fata de referinta, urmata in top de pierderile SIF Oltenia (SIF5), cu o corectie de 5,5%. Titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3) au inregsitrat corectii ceva mai temperate, de 4% si respectiv 3%, iar cea mai mica scadere era consemnata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care pierdeau 0,8% fata de referita, coborand astfel la pretul de 0,63 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO