ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.09.2009, 19:12 17

1. Criza in coalitie dupa ce premierul a propusremanierea ministrului de Interne. Premierul Emil Boc adeclarat, luni, ca a informat coalitia despre intentia de remanierea ministrului de Interne, Dan Nica. El a mentionat, pentru aexplica decizia, situatia proasta legata de siguranta cetateanuluisi i-a reprosat ministrului declaratiile despre inchirierile deautobuze la prezidentiale. Boc a spus ca cere PSD sa nominalizezein 24 de ore un inlocuitor pentru functia de ministru deInterne.

2. FP a vandut participatiile detinute la CEZDistributie si Vanzare pentru 229,5 milioane euro. FondulProprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute laCEZ Distruibutie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5milioane de euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro,banii fiind transferati in conturile Fondului Proprietatea incursul diminetii de luni. Fondul Proprietatea a inregistrat astfelun castig de circa 128,8 milioane de euro, avand in vedere caparticipatiile la CEZ Vanzare si CEZ Distributie fuseserainregistrate, in situatiile financiare, la un cost istoric de circa100,8 milioane euro

3. Cursul BNR a scazut luni la 4,1953 lei/euro, minimuldin ultimele trei luni. Cursul de referinta anuntat lunide Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, pentru a cinceasedinta consecutiv, la 4,1953 lei/euro, si a atins cel mai redusnivel din ultimele trei luni, aprecierea leului fiind interpretatade dealeri ca o posibila interventie indirecta a banciicentrale.

4. Zentiva schimba al cincilea CEO in trei ani.Producatorul de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD), controlat degrupul francez Sanofi Aventis a anuntat incetarea contractuluiactualului director general (CEO), Lars Ramneborn, incepand cu datade 1 octombrie, acesta urmand sa fie inlocuit de Simona Cocos, carea ocupat anterior functia de marketing manager in cadrul SanofiAventis Romania. Aceasta este a cincea schimbare la nivelulfunctiei de director general pe care Zentiva Bucuresti o face inultimii trei ani, dupa ce grupul ceh Zentiva a preluat fostafabrica Sicomed, in 2005.

5. Restantele populatiei la banci au crescut in iulie cu160 de milioane lei, la 1,99 miliarde lei. Numarulpersoanelor cu restante mai mari de 30 de zile la rambursareacreditelor contractate a crescut in iulie cu 8.688, la 611.236clienti, care au intarzieri la plata de 1,99 miliarde lei,majoritatea fiind aferente creditelor in moneda nationala, conformdatelor Biroului de Credit. Doua treimi din sumele restante suntdenominate in lei, aproape 1,3 miliarde lei, desi cele mai multedintre creditele acordate populatiei, respectiv 60%, sunt finantariin valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO