ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

13.10.2009, 19:21 12

1. Primul guvern din Romania care cade prin motiune decenzura. Motiunea de cenzura "11 contra Romaniei" a fost adoptatacu 254 voturi. Guvernul condus de premierul Emil Boc acazut, motiunea de cenzura fiind aprobata prin votulparlamentarilor prezenti in cadrul sedintei de plen aParlamentului. "Guvernul a pierdut o batalie, dar nu si razboiul",a declarat Emil Boc, dupa caderea Guvernului. Astfel, cu 254 devoturi pentru si 176 impotriva, motiunea de cenzura a PNL si UDMRsustinuta si de PSD a trecut de Parlament. Pentru aprobareamotiunii de cenzura ar fi fost nevoie de cel putin 236 de voturi"pentru".

2. BNR a intervenit pe piata ca sa apere leul doborat dedemiterea guvernului. Euro a atins pragul de 4,3 leiimediat dupa anuntarea trecerii motiunii de cenzura, insa ulteriora inceput sa coboare spre 4,28 lei, dealerii suspectand ointerventie a bancii centrale. In ultimele zile BNR nu maiintervenise pe piata, insa mentinuse dobanzile sus pe piatamonetara, oferind credite de refinantare bancilor doar pe perioadescurte, pentru a descuraja pariurile speculative impotriva leului.Astazi dobanzile pe piata monetara au urcat din nou peste nivelulde 10% pe an, in timp ce dobanda cheie a BNR este setata la 8% pean.

3. Scadere de aproape 80% pentru deficitul de contcurent in primele opt luni ale anului. Contul curent albalantei de plati a inregistrat, in primele opt luni ale anului, undeficit de 2,4 mld. euro, in scadere cu 78,6 % fata de aceeasiperioada din anul 2008. Influenta determinanta asupra reduceriisoldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale,care a coborat cu 68,6% fata de aceeasi perioada de anultrecut.

4. Grupul francez Gantois paraseste Romania. 170 deangajati vor fi concediati pana la finele anului. Grupulfrancez Gantois va renunta pana la sfarsitul anului la operatiuniledin Romania, considerate nerentabile. Subsidiara din Romania, carese ocupa cu prelucrarea metalelor pentru industria auto va fiinchisa, urmand a fi concediati 170 de angajati, iar operatiunileurmand a fi mutate in orasul francez Saint-Die, conform publicatieiLe Republicain Lorrain. "Ca urmare a conjuncturii de pe piata auto,in scadere", grupul a decis sa isi intrerupa activitatea dinRomania.

5. Fosta conducere a Postei Romane, trimisa in judecatapentru suspiciuni de coruptie intr-un contract de asigurare de 4mil. euro. Fostul presedinte al CA si director general alCompaniei Nationale Posta Romana SA, Toader Mihai, si alti doifosti directori al Postei au fost trimisi in judecata, in legaturacu semnarea a sase politie de asigurare, prin care institutia afost pagubita cu peste 4 milioane de euro. Mircea Toader, EmanoilLepadatu si Andrei Marinescu sunt suspectati ca ar fi obtinut"pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecintedeosebit de grave", in urma semnarii contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO