ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

23.11.2009, 19:06 14

1. Basescu si Geoana merg in turul doi pentruprezidentiale. Pe cine va sustine PNL? Traian Basescu siMircea Geoana vor merge in turul al doilea al alegerilorrezidentiale, dupa primul scrutin desfasurat duminica, insa atentiacade acum pe negocierile de sustinere a unuia din cei doi candidatide catre al treilea clasat, Crin Antonescu. Presedintele PNL plasatpe locul al treilea in primul tur al alegerilor prezidentiale, adeclarat luni ca exclude orice sustinere pentru actualul sef destat. Traian Basescu a obtinut 32,52% din voturile valabilexprimate, iar Mircea Geoana a obtinut 30,77%, conform rezultatelorpartiale anuntate, luni, de BEC, dupa centralizarea a 96,55% dinprocesele verbale.

2. Reteaua de hipermarketuri PIC a cerut intrarea ininsolventa. Reteaua de hipermarketuri PIC, detinuta deoamenii de afaceri Ilie si Cornel Penescu, a intrat de saptamanatrecuta in insolventa dupa ce Tribunalul Arges a aprobat cerereainaintata de reprezentantii companiei. Actionariatul PIC a decisintrarea in insolventa dupa ce in urma implementarii procesului derestructurare, vanzarile realizate de reteaua de hipermarketuri agrupului au continuat sa inregistreze scaderi, generand o cresterea datoriilor.

3. BNR: Aproape 650.000 de romani aveau restante lacredite, la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu58%. Numarul romanilor cu restante mai mari de 30 de zilea ajuns in septembrie la 648.970, cu peste 20.000 mai mult decat inluna precedenta si cu 58% mai mult decat in aceeasi luna din 2008,arata datele transmise BNR de catre Biroul de Credite. In acelasitimp, sumele cu intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratalunare au crescut cu circa 190 mil. lei, pana la 2,4 mld. lei. Inseptembrie anul trecut valoarea restantelor mai mari de 30 de zilenu depasea 845 mil. lei.

4. SIF-urile au castigat 4% pe bursa, cea mai bunaevolutie din ultimele sapte sedinte. Cele cinci societatide investitii financiare (SIF), au castigat in medie 3,99% luni,cea mai buna evolutie din ultimele 7 sedinte bursiere, pe o piatacu un avans mediu de 1,4%. Indicele BET, al celor mai lichide zececompanii, a urcat cu 1,42%. Evolutia de la Bucuresti e inconformitate cu un val de entuziasm pe principalele piete dinEuropa, care a adus cresteri de pana la 2%/. Rulajul total alpietei se mentine insa la un nivel modest, valoarea tranzactiilorde luni fiind de circa 13,5 milioane de lei, cele mai lichidetitluri fiind SIF-urile si BRD.

5. Finantele au vandut doar un sfert din titlurile destat programate, la un randament de 10%. MinisterulFinantelor a acceptat astazi ofertele de cumparare ale bancilordoar pentru un sfert din titlurile de stat oferite la licitatie,respingand ofertele cu un randament de peste 10%. Valoareaemisiunii a fost de 1 mld. lei insa Finantele au vandut titluri de276,2 mil lei. Valoarea ofertelor bancilor a fost de 1,7 mld. lei.Nivelul mediu al randamentului a fost de 10%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO