ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

22.03.2010, 19:16 14

1. Guvernul ia bani din bugetul pe trimestrele urmatoarepentru a majora salariile profesorilor. Guvernul ia banidin bugetul pe trimestrele urmatoare pentru a majora salariileprofesorilor. Guvernul va majora fondul de salarii aferent primuluitrimestru pentru cadrele didactice care nu au primit salariimajorate cu 17%, sumele fiind asigurate din bugetul programatinitial pentru trimestrele II, III si IV, a anuntat, luni,secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina. "Nueste corect ca in unele judete sa fie drepturi salariale mai maricu 33%, iar alti sa aiba in plus 17%. Discutam si maine cuconfederatiile sindicale. Trebuie elaborat un alt act normativ princare sa reglementam unitar drepturile salariale", a explicatGherghina.

2. BCR nu plateste dividende pe 2009. BCR, ceamai mare banca de pe piata, nu va acorda dividende actionarilor dinprofitul pe 2009, banii urmand a fi folositi pentru majorareacapitalului social in vederea consolidarii solvabilitatii. Deciziaa fost deja discutata de austriecii de la Erste cu cele cinciSIF-uri care detin actiuni BCR si urmeaza sa fie validata in AGAextraordinara care a fost convocata pe 22 aprilie. Cel mult 1% dinprofitul net pe 2009 va fi inclus in contul de rezultat reportat.Este pentru prima data dupa privatizarea bancii cu Erste cand BCRnu plateste dividende.

3. Petrom: Luam in calcul vanzarea Petrom City.Petrom, cea mai mare companie locala, nu exlcude vanzarea PetromCity ca modalitate de a face rost de fonduri pentru investitii incontextul in care firma a anuntat ca-si propune sa aloce bugeteanuale de circa 1,2-1,5 milioane de euro pentru dezvoltareaactivitatilor. Petrom City este o investitie de 130 de milioane deeuro, localizata in nordul Bucurestiului, gandita sa gazduiascacirca 2.5000 de angajati ai producatorului de petrol si gaze careacum lucreaza in mai multe sedii inchiriate. Desi lucrariletrebuiau finalizate la sfarsitul anului trecut, cel mai probabilacestea vor fi terminate anul acesta.

4. Firmele nu au putut onora plati de 720 mil.lei in februarie. Sumele refuzate la plata cu instrumentede debit - cazurile in care bancile nu au gasit suficienti bani inconturile titularilor pentru a onora cecurile, cambiile si biletelela ordin emise de acestia - au ajuns in februarie la 720 mil. lei,in crestere cu 17,7% fata de perioada similara a anului trecut,arata datele BNR. Fata de luna anterioara, cand s-a inregistrat unminim al ultimului an in ceea ce priveste sumele refuzate la plata,cresterea este de 26%. In acelasi timp, numarul refuzurilor acrescut usor fata de luna ianuarie, pana la 31.


5. Un grup de actionari SIF Banat solicita un dividend de0,1 lei, dublu fata de propunerea societatii. Un grup deactionari ai SIF Banat-Crisana (SIF1) solicita distribuirea unuidividend de doua ori mai mare fata de cel propus de Consiliul deAdministratie al societatii, de 0,1 lei/actiune, fata de 0,05lei/actiune, o cerere similara fiind prezentata si in cazul SIFOltenia (SIF5). Mai multi actionari - printre care si catevaSSIF-uri -, care au in total peste 5% din capital, sustin demersulde modificare a ordinei de zi a adunarii actionarilor SIFBanat-Crisana din 29 aprilie, potrivit unor surse apropiateinvestitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO