ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

25.03.2010, 19:07 21

1. Statul arata ca nu poate sa micsoreze cheltuielile:Bugetul general consolidat trece pe un minus de 5,8 mld. lei inprimele doua luni ale anului. Bugetul general consolidat atrecut pe deficit in februarie, dezechilibrul dintre cheltuieli sivenituri ajungand la 5,8 mld. lei (1,1% din PIB), potrivit datelorMinisterului Finantelor. Veniturile bugetare au inregistrat lafinele lunii februarie o scadere de 3% fata de aceeasi perioada aanului trecut, la 25,2 mld. lei (- 0,5% din PIB). In schimb,cheltuielile au urcat cu 5,8%, la 31 mld. lei.

2. Banca Transilvania cere 120 de mil. lei de laactionari si vrea sa se listeze si la Viena. ConducereaBancii Transilvania (TLV) va propune luna viitoare actionarilormajorarea capitalului cu suma de 391,5 mil. lei prin capitalizareaunor rezerve din profitul anilor anteriori in valoare de 173,9 mil.lei, incorporarea unor prime de emisiune in suma de 97,7 mil. lei,precum si aporturi din partea actionarilor in cuantum de 120 mil.lei. Actionarii societatii vor mai discuta luna viitoare listateaactiunilor bancii la Bursa de la Viena. Compania nu va acordadividende in acest an.

3. Cinci creditori cer insolventa Dafora Medias pentrudatorii cumulate de 142.000 de euro. Mai multe firme audemarat in instanta procedurile prin care cer intrarea ininsolventa a companiei omului de afaceri Gheorghe Calburean, DaforaMedias (DAFR) pentru datorii care insumeaza 580.000 de lei (142.000de euro). Acestea sunt : Hexadome Construct, Media CityConstruction, Gaboni Construct, Geosond SA si Uniconf Co Ltd.,primele termene de judecata in procesele de insolventa fiind peparcursul lunii aprilie. Reprezentantii Dafora spun insa ca firmelerecurg la aceasta practica de "hartuire" pentru a-si recupera mairepede banii pe care ii au de incasat.

4. Templeton: Speram sa listam FP la Bursa inseptembrie. Luam in calcul o listare duala la Bursa dinLondra. Mark Mobius, presedintele executiv companiei deadministrare Templeton Asset Management, si-a luat angjamentul de alista Fondul Proprietatea in septembrie la BVB, luand in calcul sio listare duala pe Bursa de Valori de la Londra. "Vrem sa listam FPcat mai repede posibil, cel mai probabil listarea va avea loc inluna septembrie. De asemenea, vrem sa crestem valoarea fondului siastfel luam in calcul si o listare duala la Bursa din Londra", aspus Mark Mobius.


5. Leul urca la un nou maxim fata de euro la cursul dereferinta: 4,0653 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei(BNR) a anuntat pentru joi un curs de referinta de 4,0653 lei/euro,in scadere cu 0,63 bani fata de cursul de referinta de miercuri, unnivel mai scazut fiind inregistrat la 6 ianuarie 2009 cand bancacentrala a anuntat un curs de 4,0629 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO