ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

05.05.2010, 19:35 25

1. Protestele din Grecia iau o turnura tragica: treimorti la Atena, dupa ce demonstrantii au incendiat patrucladiri. Trei persoane au murit in centrul Atenei intr-unincendiu provocat de protestatarii greci, in timpul unui mars deprotest impotriva masurilor de austeritate pe care guvernul elenvrea sa le adopte, a anuntat bridaga locala de pompieri. Corpurileau fost gasite intr-o cladire in care functiona si o filiala aMarfin Bank. "Am gasit trei persoane decedate in cadrul cladiriiincendiate", potrivit pompierilor din Atena. Potrivit autoritatilorcitate de Bloomberg, alte trei cladiri au fost incendiate.

2. Franks in vizita finala la BNR. Isarescu nu vreamajorarea TVA. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, se aflala Banca Nationala pentru o discutie finala cu guvernatorul MugurIsarescu in privinta masurilor pe care trebuie sa le ia Romaniapentru reducerea deficitului bugetar, respectiv majorarea deimpozite. Surse oficiale afirma ca Isarescu respinge solutiacresterii TVA din cauza puternicului impact negativ asuprainflatiei si a relansarii economiei. Franks este insotit la BNR deMihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, in timp ceministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a fost convocat laCotroceni impreuna cu premierul Emil Boc pentru discutii cupresedintele Traian Basescu inaintea intrevederii decisive cu sefulmisiunii FMI programata in aceasta dupa amiaza.

3. Comisia Europeana: Fara masuri suplimentare,deficitul bugetar urca la 8% din PIB. Daca Guvernul nu iamasuri suplimentare, deficitul bugetului general consolidat pe 2010ar putea ajunge la 8% din PIB (dupa metodologia UE - ESA), afirmaComisia Europeana in documentul de prezentare a prognozelor deprimavara pentru statele membre. "Este de asteptat ca misiuneaaflata in Romania sa ajunga la un acord cu Guvernul in privintaunor masuri compensatorii suplimentare pentru reducereadeficitului", se arata in document.

4. Euro urca spre 4,2 lei pe piata valutara,investitorii sunt tensionati dupa evenimentele din Grecia.Euro a urcat aproape de 4,2 lei pe piata valutara interbancara, cucirca 1% peste nivelul de la inceputul zilei, jucatoriiinternationali reactionand agresiv la evenimentele din Grecia. "Numai conteaza pretul, se cumpara euro pe orice palier. Se pare ca pepiata s-a instalat panica, investitorii se tem de efectele decontagiune la problemele Greciei", a comentat dealerul unei bancide la Bucuresti.


5. Eximbank si AVAS pierd recursurile facute la Curtea deApel Bucuresti privind transparentizarea contractelorpublice. Eximbank si AVAS au pierdut recursurile facute laCurtea de Apel Bucuresti la deciziile luate de Tribunalul Bucurestiin legatura cu transparentizarea unor contracte publice importantesi sensibile, se arata intr-un comunicat al Societatii Academicedin Romania (SAR), organizatie care a dat in judecata cele douainstitutii publice. Astfel, in urma deciziei, Eximbank va trebui sadesecretizeze contractul de achizitie servicii de publicitate sipromovare, in timp ce AVAS va trebui sa faca public contractul deprivatizare cu Ford, ambele fiind contracte publice platite dinbanii contribuabililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels