ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

24.05.2010, 19:42 11

1. Patronatele hotarasc sa nu mai sustina memorandumulcu FMI. Basescu pregateste partidele pentru trecerea memorandumuluiprin Parlament. Conducerea UGIR-1903 si CONPIROM au decissa nu mai sustina memorandumul cu FMI si sa se abtina marti de lavot in Consiliul Economic si Social (CES), considerand ca nu esteproblema patronatelor sa decida reducerea salariilor din sectorulpublic si a pensiilor.

"Nu sustinem memorandumul in forma actuala. Pe de alta parte, nucred ca este treaba patronatelor sa decida asupra scaderiisalariilor bugetare si a pensiilor", a spus Ioan Cezar Coraci,presedintele UGIR-1903, intr-o conferinta de presa.

Coraci a aratat ca a crezut ca dupa intalnirile de saptamanatrecuta cu sindicatele si patronatele, Guvernul va continuanegocierile cu partea sindicala pana marti cand se va discutamemorandumul din nou in CES, explicand schimbarea pozitieiUGIR-1903 fata de memorandum.

Presedintele Traian Basescu se va intalni, marti, cu grupurileparlamentare care sustin Guvernul, pentru discutii privind masurileimpuse de acordul cu FMI, UDMR anuntandu-si decizia de a sustineprotejarea pensiilor mici, iar UNPR pronuntandu-se pentrumentinerea pensiei minim garantate.

2. Bucurestiul se pregateste pentru o noua grevagenerala. Presedintele aliantei Sed Lex Vasile Marica adeclarat, luni, ca greva generala din administratie ar putea avealoc in ziua asumarii raspunderii sau in ziua dezbaterii motiunii decenzura in Parlament, putand astfel fi decalata fata de ziua de 31mai in care toti bugetarii ameninta cu greva, scrie Mediafax.

Vasile Marica a precizat ca, daca greva din administratie vaavea loc in ziua motiunii sau in ziua asumarii raspunderii pentrumasurile impuse de acordul cu FMI aceasta ar insemna un semnalfoarte clar pentru guvernanti.

"E posibil ca asumarea sa aiba loc luni, pe 31 mai, si atuncigreva va fi in ziua anuntata sau e posibil sa aiba loc vineri siatunci o sa o decalam cu trei zile. Sindicalistii din administratienu fac greva pe termen nelimitat, ci doar se solidarizeaza cuprofesorii o zi", a precizat Marica.

De asemenea, in aceasta saptamana se va hotari daca intra ingreva si transportul public. Presedintele Uniunii sindicatelor dintransportul public local, Vasile Petrariu, a declarat ca joi, dupace Guvernul va stabili masurile de austeritate, se va decide dacasindicalistii vor intra in greva, nefiind inca stabilita data decatre Metrorex si RATB.

"Daca nu vor fi afectati de reducerea salariilor, sindicalistiiUniunii sindicatelor din transportul public vor face greva o zi, pe1 iunie, in semn de solidaritate cu cei care vor intra in greva pe31 mai. Daca li se vor taia veniturile, ei vor opri activitatea petermen nedeterminat", a explicat Petrariu.

3. Creditele neperformante, inca o problema pentruRomania. Portofoliile de credite neperformante vorcontinua sa creasca puternic in Romania si Bulgaria, intrucat cledoua state au ramas in urma tarilor din regiune in privintarecuperarii din recesiunea economica, potrivit unei analize agrupului financiar Deutsche Bank.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, portofoliile de crediteneperfomante s-au apropiat de valorile maxime anticipate, urmand sainregistreze o crestere usoara in perioada urmatoare, din cauzasituatiei economice dificile si a avansului somajului, se arata inraport.

4. Cea mai mare economie din Europa incepe sa taie dincheltuielile publice. Germania spera sa faca economii de 10miliarde euro anual. Guvernul Germaniei va incepe unprogram drastic de austeritate anul viitor, in intentia de a da unexemplu de economisire zonei euro si de a se conforma cu o"ghilotina a datoriilor" care a fost scrisa in constitutie, conformFinancial Times.

Economiile estimate in urma masurilor sunt de circa 10 miliardede euro anual, pana in 2016, au anuntat oficiali aiexecutivului.

Autoritatile iau in calcul si majorarea taxelor si reducereacheltuielilor bugetare, in ciuda promisiunilor si asigurarilor datede coalitia de centru, aflata la guvernare. Reducerea subventiilorde stat si a scutirilor fiscale reprezinta de asemenea, oprioritate.

5. Romania si Republica Moldova vor interconectasistemele de transport a gazelor naturale. Romania siRepublica Moldova vor interconecta, prin constructia unui gazoductintre Ungheni si Iasi, sistemele de transport a gazelor naturale,beneficiari urmand sa fie consumatorii din cele doua tari, se arataintr-un comunicat al Guvernului de la Chisinau.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut o intalnire laChisinau cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, principalelesubiecte discutate vizand colaborarea intre cele doua tari insectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO