ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

26.05.2010, 20:07 15

1. Guvernul a aprobat scrisoarea de intentie convenitacu FMI. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri,scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International,care prevede, printre altele, reducerea pensiilor si salariilor insectorul bugetar, conform unor surse guvernamentale.

Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentrua fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.

Presedintele Traian Basescu declara, marti, ca nu va fiinterveni nicio modificare de substanta sau de filozofie inscrisoarea catre FMI, mentionand ca nu se intentioneaza crestereafiscalitatii.

El a facut aceasta declaratie la o intalnire cu mediul deafaceri italian din Romania, raspunzand unei intrebari.

2. Bursa de la Bucuresti joaca la extreme. BET-ul aurcat cu 9,5%. Bursa a inchis sedinta de astazi in urcare,cu un avans de 9,5% pe indicele BET, al celor mai lichide zecetitluri din piata, in timp ce societatile financiare, grupate subBET-FI au avansat cu aproape 8%. Astfel indicii au mai recuperatdin pierderile de marti, de peste 10% pe BET si 13% pe BET-FI.

Cele mai mare crestere dintre emitentii din BET au fostconsemnate de actiunile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), depeste 10% fiecare.

La categoria SIF-uri cea mai mare crestere a fost consemnata detitlurile SIF Muntenia (SIF4), de aproape 9,2% fata dereferinta.

Valoarea tranzactiilor a depasit 8,6 mil. euro, cel mai marerulaj fiind consemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 1,5 mil.euro.

3. Metroul, RATB si CFR se opresc pe 1 iunie. Grevagenerala in sectorul bugetar pe 4 iunie. Invatamantul seva afla in greva generala la 31 mai - este vorba despre o grevagenerala la care vor participa, in spirit de solidaritate, sectorulmedical si functionarii publici. Acesta este doar inceputul - pe 1iunie urmand sa intre in greva Metrorex, RATB, CFR si sectorulpetrochimiei, au anuntat sindicatele, inaintea sedintei de guvernin care urmeaza sa fie aprobata scrisoarea de intentie pentruFMI.

Intregul sector public va fi in greva generala pe 4 iunie -aceasta fiind insa o data orientativa, intentia sindicatelor fiindaceea de a bloca Romania in data in care Parlamentul va votamotiunea de cenzura ce va fi depusa ca urmare a angajariiraspunderii Guvernului in fata Legislativului.

4. Euro scade la minimul ultimelor doua saptamani:Cursul BNR coboara la 4,1724 lei/euro. Leul a continuat sase aprecieze fata de moneda europeana, banca centrala afisandmiercuri la ora 13:00 o cotatie de 4,1724 lei/euro, in scadere cu1,14 bani fata de nivelul publicat marti. Acesta este cel maiscazut curs de referinta din ultimele doua saptamani, un leu maiputernic fiind cotat de BNR pe data de 10 mai, de 4,1641lei/euro.

5. Roubini, profetul crizei, la Bucuresti: Nu putetiscapa de ajustarea deficitului bugetar, e o decizie politica cum ofaceti. Ajustarea deficitului bugetar excesiv esteinevitabila pentru orice tara, iar aceasta lectie a fost intaritade exemplul recent al Greciei, spune Nouriel Roubini. "Orice taracare are un deficit bugetar mare trebuie sa-l reduca. Nu aialternativa la austeritatea fiscala, dar trebuie sa ai si altepolitici care sa sustina revenirea cresterii economice. Cat dinajustare se face prin taierea de cheltuieli publice si cat prinmajorarea taxelor, asta este o decizie politica", spuneRoubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO