ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

04.11.2009, 20:42 11

1. Cabinetul Croitoru, respins de Parlament cu 250 devoturi impotriva. Cabinetul format de premierul desemnatLucian Croitoru a fost respins miercuri de Parlament, cu 250 devoturi "impotriva" si 189 voturi "pentru". Guvernul Croitoru aprimit 189 de voturi "pentru", 250 de voturi "impotriva", iar unvot a fost anulat, a anuntat deputatul PNL Ludovic Orban. Pentru afi investit, Cabinetul ar fi trebuit sa primeasca 236 de voturifavorabile.

La sedinta Parlamentului au fost prezenti 458 de parlamentaridin totalul de 470. Dintre acestia, 440 de senatori si deputatisi-au exprimat votul.

"Parca imi vine sa nu multumesc Parlamentului pentru cadoul pecare mi l-a facut trantind al doilea Guvern. Va asigur ca nu voravea un Guvern pe care domnul Iliescu, domnul Voiculescu, domnulHrebenciuc sa-l poata manevra", a declarat Presedintele Romaniei,la un miting electoral, imediat dupa respingerea echipei stranse deministrul desemnat.

2. Finantele anunta o noua emisiune de titluri de statcatre bancile locale, in valoare de 400 milioane euro.Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna de capital,prin licitatie, in data de 6 noiembrie, o emisiune de titluri destat in valoare de 400 milioane euro si cu o maturitate de 3 ani,se anunta intr-un comunicat al ministerului.

La jumatatea lunii august, Ministerul Finantelor a imprumutat447 de milioane de euro de la bancile locale prin vanzarea deobligatiuni in valuta pe patru ani, peste valoarea planificata de300 de milioane de euro, platind o dobanda de 5,25%.

Emisiunea de obligatiuni a fost derulata prin sistemultraditional de vanzare de titluri de stat, operatiunea fiindintermediata de BNR.

Miscarea Finantelor vine in conditiile in care Romania a ratatincasarea in acest an a transei de 1 mld. euro de la UE si a inca300 mil. euro de la Banca Mondiala. In plus, din cauza crizeipolitice nu au mai putut fi lansate eurobondurile de pana la 1,5mld. de euro.

3. Bugetul pe 2010 are unda verde sa fie aprobat dinpartea partidelor. Parlamentul a adoptat miercuriHotararea prin care solicita guvernului sa transmita proiectulprivind bugetul pe 2010 si declaratia privind respectareaangajamentelor fata de FMI.

O astfel de situatie nu a mai fost intalnita pana acum, dar ease bazeaza pe faptul ca, potrivit Constitutiei, Guvernul este subcontrolul Parlamentului. Drept urmare, guvernul ar trebui sarespecte deciziile luate de Parlament. Legea fundamentala interziceunui guvern demis de Parlament (cazul Guvernului Boc) sa initiezeproiecte de lege.

Drept urmare nici proiectul legii bugetului nu ar fi putut fiinaintat Parlamentului de guvernul Boc in actuala sa formula.Parlamentul lasa, sau mai degraba cere Guvernului demis satransmita Legislativului proiectul de buget pentru 2010, proiectcare poate fi insa modificat de parlamentari.

4. ANOFM: Aproape 14.000 de angajati din Romania isi vorpierde locul de munca pana la sfarsitul anului. Circa13.700 de angajati din Romania urmeaza sa fie disponibilizati intoata tara, in urmatoarele doua luni, potrivit notificarilorprimite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca(ANOFM).

Cele mai multe disponibilizari sunt anuntate pentru lunanoiembrie - 7.615, in timp ce alte 6.054 de posturi ar putea fidisponibilizate in decembrie, potrivit ANOFM.

In total, 193 de firme au anuntat ca vor face disponibilizari inaceasta perioada, cele mai multe fiind din Galati (15), Harghita(14), Satu Mare (12), Bucuresti, Timis, Ialomita, Bihor si Vaslui(cate 10) si Salaj (9).

ANOFM a anuntat ca a mai primit notificari pentru circa 800 deconcedieri in primele trei luni ale anului.

5. Suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti continuasa scada, rata de neocupare a atins 14%. Spatiile debirouri inchiriate in primele noua luni in Bucuresti totalizeazaaproximativ 100.000 de metri patrati, de peste doua ori mai putinfata de perioada similara a anului trecut, iar gradul de neocuparea ajuns la 14%, potrivit BNP Paribas Real Estate.

Potrivit datelor disponibile pe piata, stocul de spatii debirouri din Bucuresti este de circa 1,3 milioane metri patrati,astfel ca aproape 200.000 de metri patrati de birouri nu auchiriasi. In primele noua luni din 2008, suprafata inchiriata afost de 235.000 metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO