ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

05.11.2009, 20:11 11

1. Finantele au respins toate ofertele pentru titluri destat: Bancile cer dobanzi mai mari iar ministerul nu vrea saplateasca. Ministerul Finantelor a respins astazi toateofertele de cumparare ale bancilor la licitatia de titluri cuscadenta pe 5 ani, considerand pretul inacceptabil. Valoareaprogramata a emisiunii a fost de 950 mil. lei, iar volumul total alcererii a fost de aproape 1,5 mld. lei.

Cea mai recenta licitatie organizata de MFP pentru obligatiunicu scadenta la cinci ani a avut loc pe 8 octombrie, cand MFP aimprumutat 861,83 milioane de la banci, la un randament mediu de9,98% pe an, peste cel de la licitatia anterioara pentru astfel detitluri.

2. Basescu a promulgat legile salarizarii unitare sireducerii cheltuielilor in institutii publice.Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi, legile privindsalarizarea unitara si rationalizarea cheltuielilor publice.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, Basescu a semnatdecretul pentru promulgarea Legii privind reorganizarea unorautoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilorpublice, sustinerea mediului de afaceri si respectareaacordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul MonetarInternational.

3. Cosmote trece iar pe pierderi operationale,veniturile Romtelecom dau inapoi cu 5 ani. CosmoteRomania, numarul trei pe piata de telefonie mobila, a revenit pepierdere operationala dupa ce in T2 2009 anuntase primul saurezultat pozitiv, un castig de 300.000 de euro. Astfel, in T3Cosmote a inregistrat o pierdere de operationala de 4,2 mil. euro -totusi un rezultat mai bun fata de pierderile de 6 mililoane deeuro inregistrate in T3 2008.

Profitul operational al Cosmote Romania inainte de depreciere siamortizare a fost de 19,1 mil. euro in T3, un rezultat mai bundecat cel inregistrat anul trecut insa in scadere fata de cel dinal doilea trimestru din 2009. In T2 2009 Cosmote Romania anuntaseun profit operational inainte de depreciere si amortizare de 22,8mil. euro.

Veniturile Cosmote au ajuns la 107,4 mil. euro, cu 24% mai maridecat in perioada similara din 2008, dar in crestere usoara fata deT2 2009. Astfel veniturile din T3 2009 au fost mai mari cu 2,4 mil.euro decat cele din T2.

Veniturile Romtelecom au coborat cu 7,2% in primele noua luni,la 609,4 milioane euro, declin cauzat in principal de scaderea de15% a incasarilor pe segmentul de voce. Romtelecom a inregistratvenituri de 656,4 milioane euro in perioada similara a anuluitrecut.

Profitul OIBDA (inainte de includerea deprecierii si aamortizarii) al companiei a crescut cu 2,9% in perioadaianuarie-septembrie, de la 196,3 milioane euro la 201,9 milioaneeuro.

4. Presedintele se consulta cu partidele in vedereaalegerii premierului. Presedintele Traian Basescu ainvitat, joi, partidele la consultari pe tema desemnariipremierului, incepand cu ora 17.00.

Consultarile vin dupa ce Guvernul condus de Emil Boc a primit unvot de neincredere din partea Parlamentului iar PresedinteleRomaniei a desemnat in calitate de premier pe Lucian Croitoru, acarui echipa nu a fost aprobata de Parlament.

5. Rompetrol Rafinare anunta afaceri in scadere cu 31,6%la noua luni. Rompetrol Rafinare (RRC), operatorulrafinariei Petromidia, a anuntat pentru primele noua luni aleanului afaceri de 4,69 miliarde lei (1,11 miliarde euro), inscadere cu 31,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform raportului trimis BVB, compania a inregistrat pierderide 245,8 milioane lei (58,1 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO