ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

16.11.2009, 19:57 17

1. BNR reduce rezervele minime in valuta de la 30% la25%, pentru sustinerea finantarii bugetului. Consiliul deAdministrare al BNR a decis sa reduca nivelul ratei rezervelorminime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cuscadenta sub doi ani de la 30% la 25%, pentru sustinerea finantariisectorului guvernamental de pe piata interna, ca urmare a amanariitranselor din imprumutul extern.

De asemenea, conform bancii centrale, decizia CA se inscrie siin procesul de aliniere graduala a nivelului ratelor rezervelorminime obligatorii din Romania la standardele Bancii CentraleEuropene.

2. Erste incheie cu o zi mai devreme oferta deactiuni. Actionarii Erste Group, actionarul majoritar alBCR, au subscris doar 62% din actiunile pe care banca austriacale-a scos la vanzare in vederea majorarii capitalului social, aanuntat, luni, institutia bancara. Astfel, actionarii bancii saucei care au cumparat de la acestia drepturile de subscriere, aucumparat 37 milioane de actiuni.

Pretul la care actiunile vor fi preluate de investitori nu afost inca facut public, fiind limitat la 32 de euro/actiune inprospectul ofertei. Reprezentantii Erste au declarat ca detaliiprivind pretul vor fi facute publice in cursul noptii, insa sursecitate de Reuters afirma ca acesta va fi de 30 euro/actiune, ceeace ridica valoarea sumei atrase de Erste la 1,1 miliarde euro.

Capitalul atras de grupul austriac in urma ofertei s-ar putearidica la aproximativ 1,8 miliarde euro. Fundatia Erste, careinainte de aceasta majorare de capital detinea o participatie de31% din actiuni, nu a subscris actiuni noi, avand deja datorii decirca un miliard de euro. Ca atare, cota sa urmeaza sa scada lacirca 26% din capitalul Erste, in timp ce spaniolii din grupul LaCaixa si-o majoreaza de la 5% la 10%, in contul drepturilor desubscriere ale Fundatiei.

3. MFP a vandut certificate de 265 mil. lei, o treimedin valoarea programata, la un randament de 10%.Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate detrezorerie cu scadenta la sase luni in valoare de 265,2 milioane delei, cu mult sub valoarea programata de 800 de milioane de lei,randamentul mediu platit de stat fiind identic cu cel din licitatiaprecedenta, de 10% pe an, scrie Mediafax.

Potrivit dealerilor, cererea institutiilor de credit a totalizat1,19 miliarde de lei, iar nivelul maxim al randamentului acceptatde catre MFP a fost tot de 10% pe an.

4. Metrorex ingheata transporturile inCapitala. Angajatii de la Metrorex a anuntat intrarea,incepand de marti, in greva generala, pe termen nelimitat, dupa cesindicalistii nu au ajuns la nicio intelegere cu ministrulinterimar al Transporturilor, Radu Berceanu. Metroul nu va circulaintre orele 5.00 - 16.00, urmand ca dupa ora 16.00 pana la ora23.00 sa circule normal.

Reprezentantii executivului au anuntat miercurea trecuta ca auaprobat bugetul Metrorex, fara majorari salariale si tichete devacanta.

In replica, angajatii Metrorex au declansat joi o greva deavertisment de doua ore, intre 04:00 si 06:00.

RATB va suplimenta capacitatea de transport pe liniile paralelecu magistralele de metrou sau din apropierea acestora in vedereaacoperirii, in conditii cat mai bune, a cererii de transport pedurata grevei de la Metrorex.

Capacitatea de transport va creste, suplimentar, cu aproximativ200 de vehicule (autobuze, troleibuze si tramvaie), pe 47 delinii.

5. Prima Casa, credite de 330 milioane euro, pana inprezent. Peste 8.000 de dosare de credit depuse in cadrulprogramului Prima Casa au fost aprobate, valoarea finantarilordepasind 330 de milioane de euro, respectiv o treime din sumaalocata de executiv, potrivit datelor publicate luni de FondulNational de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici siMijlocii (FNGCIMM).

"In ceea ce priveste stadiul Programului Prima Casa, FNGCIMM SAa inregistrat pana la aceasta data peste 8300 solicitari degarantare, numarul de dosare solutionate fiind de aproape 8000.

Diferenta o reprezinta dosare aflate in analiza sau carenecesita completarea documentatiei. Valoarea solicitarilor degarantare depaseste 330 milioane Euro, media garantiilor acordatesituandu-se in jurul valorii de 41.000 EURO", se arata intr-uncomunicat al Fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO