ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

19.11.2009, 19:47 13

1. Finantele cer inca 500 mil. euro de labanci. Ministerul Finantelor va lansa joia viitoare oemisiune de titluri de stat in euro, cu maturitate de un an, princare intentioneaza sa atraga de la bancile locale 500 milioane deeuro, dupa ce acum trei saptamani a imprumutat 793 milioane europrin obligatiuni pe trei ani.

2. ZF publica Topul celor mai valoroase companii - 100de jucatori de 55,7 miliarde de euro. Ziarul Financiar apublicat astazi a patra editie a topului celor mai valoroasecompanii din Romania. Petrom, Orange si Fondul Proprietatea sunt pepodium.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, si Orange, cel maimare operator de telecomunicatii, se mentin pe primele doua pozitiiin topul celor mai valoroase companii din Romania in 2009, darfiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, potrivittopului celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicatde Ziarul Financiar, in colaborare cu casa de investitii CapitalPartners. Fondul Proprietatea ocupa pozitia a treia.

Valoarea cumulata a companiilor din top 100 este cu circa 14miliarde de euro sub nivelul consemnat in editia de anul trecut,iar fata de 2007 scaderea este de circa 40 de miliarde de euro,adica exact atat cat valorau in urma cu doi ani primele opt clasatedin acest top.

Valoarea cumulata a celor 100 de companii este de 55,7 miliardede euro.

3. FMI: Cele mai importante noua banci prezente pe piataromaneasca si-au reinnoit angajamentul de mentinere a expunerii peRomania. Bancile straine prezente in Romania ale carorexpuneri au scazut sub nivelul agreat si-au luat angajamentul de acompleta acest decalaj, insa toate cele noua institutii de creditau sustinut ca este nevoie de instrumente adecvate de investitii inpiata, potrivit FMI.

Primele noua banci straine s-au intalnit miercuri la Bruxellescu reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Nationale aRomaniei, BERD, Banca Mondiala si BEI pentru a discuta evolutiaexpunerii acestora pe piata din Romania.

4. CE a initiat o investigatie aprofundata privindgarantia de stat de 49,6 mil. euro pentru Oltchim. ComisiaEuropeana (CE) a initiat o investigatie aprofundata privindgarantia de stat de 49,6 milioane euro pentru OltchimRamnicu-Valcea (OLT), intrucat are indoieli ca masura estejustificata si vrea sa verifice daca societatea se afla indificultate inainte de inceperea crizei economice.

"Comisia are indoieli referitoare la conformitatea garantiei destat, care urmeaza a fi emisa in cadrul unei scheme de ajutorexistente (...) In special, Comisia doreste sa verifice dacaOltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala crizafinanciara si economica - situatie in care nu ar mai fi eligibilapentru ajutorul acordat in temeiul Cadrului temporar)", se arataintr-un comunicat al Comisiei Europene.

5. FMI atentioneaza: intarzierea adoptarii unui bugetcredibil ar putea amana primirea urmatoarei transe.Intarzierea adoptarii unui buget credibil creeaza posibilitateaintarzierii urmatoarei transe de la FMI si primirea acesteiaconcomitent cu transa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie aanului viitor, a declarat joi reprezentul FMI in Romania siBulgaria, Tonny Lybek.

Intrebat daca exista posibilitatea primirii transelor trei sipatru concomitent, Lybek a raspuns ca este foarte posibil, avand invedere ca o misiune de evaluare a Fondului Monetar Internationalpentru acordarea transei a patra este programat sa vina in Romaniala sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lui februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO