ZF 24

Cele mai importante evenimente de astazi

01.12.2009, 20:16 13

1. 1 decembrie, Ziua Nationala sarbatorita cu parade sispray lacrimogen. Romania a sarbatorit astazi 91 de ani dela Marea Unire, aproximativ 10.000 de persoane participand laparada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti. Manifestarisimilare au fost organizate si in celelalte orase importante dintara.

Tot astazi, PSD si PNL au organizat la Timisoara o manifestatiede sustinere a candidaturii lui Mircea Geoana la Presedintie si aguvernului Iohannis.

La finalul discursurilor tinute de liderul PNL, Crin Antonescu,candidatul PSD la Presedintie, Mircea Geoana, si primarulTimisoarei, Gheorghe Ciuhandu, pe scena din cladirea Operei dinTimisoara, manifestantii anti-PSD care au mers la mitingulformatiunii s-au imbrancit cu jandarmii si au incercat sa fortezecordonul de protectie format de acestia intre cele douagrupari.

Fortele de ordine au fost nevoite nevoite sa apeleze laspray-uri lacrimogene pentru a calma spiritele.

2. Primii 42 de kilometri ai autostrazii Transilvania aufost inaugurati pe tronsonul Campia Turzii- Cluj Vest.Ministerul Transporturilor a inaugurat astazi tronsonul deautostrada 2B Campia Turzii - Cluj Vest (42 km), dupa ce ultimaportiune de autostrada data in folosinta a fost centura ocolitoarea orasului Pitesti (15,2 km) in noiembrie 2007.
Astfel, Romania se poate bucura de 323 km de autostrada. Pentrufinalizarea celor 42 km de autostrada pana in decembrie au lucrataproximativ 4.000 de oameni, iar alte 450 de persoane au fostimplicate in lucrarile de la tronsonul 3C (Suplacu de Barcau -Bors). Pe tronsonul 2B s-au construit in total 45 de structuri(poduri, pasarele, pasaje, viaducte).

Lucrarile de constructie la autostrada Transilvania au fostincepute de compania americana Bechtel in 2004, dupa ce contractulcu o valoare estimata de 2,2 mld. euro a fost semnat la sfarsitullui 2003.

3. Dacia da lectii de marketing companiei mama inFranta. Pe piata franceza, cea de-a doua pentruconstructorul autohton dupa Germania, inmatricularile Dacia auinregistrat la nivelul primelor 11 luni ale acestui an un avans depeste 33% la 52.139 de masini, potrivit datelor statistice aleComitetului Constructorilor Francezi de Automobile, totodatainregistrand si cel mai mare avans de pe piata auto dinHexagon.

La nivelul lunii noiembrie cresterea marcii autohtone a fost de90%, la 7.320 de unitati, adica un volum dublu in comparatie cuvolumul estimat pentru Dacia pe piata locala pentru aceeasiluna.

Cea de-a doua cea mai mare crestere de pe piata auto franceza afost inregistrata de Hyundai, de 21% la 38.574 de masini. Piatafranceza a inregistrat la nivelul primelor zece luni un avans de7,6%, si o crestere de aproape 50% in noiembrie.

4. Fondurile mutuale romanesti, primele in Europa laritmul de crestere. Fondurile mutuale romanesti auinregistrat cel mai ridicat ritm de crestere al activelor dinEuropa in primele noua luni ale anului, respectiv de 153% pana laun total de 593 milioane de euro, potrivit statisticilortrimestriale emise de Asociatia Europeana a Administratorilor deFonduri (EFAMA). Cu toate acestea, fondurile mutuale localecontinua sa ocupe penultimul loc in Europa la nivelul activelornete.

Potrivit EFAMA, activele nete totale ale ale fondurilor europeneau crescut cu 13,5% in 2009 pana la 5.157 miliarde de euro,sprijinite de intrarile nete in valoare de 122 miliarde de euro dinintervalul ianuarie-septembrie.

5. Inca o schema Ponzi iese la iveala. Un avocatamerican este acuzat ca a fraudat investitorii cu 1 miliard dedolari printr-o schema financiara piramidala. Un fostavocat american s-a predat Biroului Federal de Investigatii (FBI),fiind acuzat de fraudarea unor investitori cu 1 miliard de dolari,printr-o schema financiara piramidala de tip Ponzi, informeazaReuters.

Scott Rothstein, care a fugit in Maroc in octombrie, s-a intorsin Florida la inceputul lui noiembrie, urmand sa apara in fata unuijudecator federal, marti.

Schema Ponzi folosita de fostul avocat, prin care primiiinvestitori erau platiti cu banii obtinuti de la investitoriiulteriori, este similara celei folosita de Bernard Madoff.

La inceputul acestui an Madoff a fost condamnat la 150 de ani deinchisoare pentru operarea unei scheme Ponzi prin care a reusit safraudeze investitorii de 50 miliarde dolari.

Procurorii federali au sechestrat activele lui Rothstein,inclusiv yahtul detinut de acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO