ZF 24

Cine este Luminita Placinta, noul ministru al Sportului

Cine este Luminita Placinta, noul ministru al Sportului
14.07.2009, 19:27 264

Luminita Placinta, 44 de ani, este directorul general si actionar al producatorului de confectii cu capital romano- suedez Sorste din Focsani, companie care a incheiat 2008 cu o cifra de afaceri de 24,2 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent, cand a rulat 22,5 mil. euro. Compania are aproape 1.700 de angajati.

Pana in 1992, cand l-a intalnit pe actualul sot, Stefan Sabota, Luminita Placinta a fost inginer stagiar la compania de textile Milcofil. Ulterior a devenit sef de productie la firma pe care Sabota o detinea, primul contract de furnizare a produselor create fiind semnat cu retailerul international H&M. In 1994, au infiintat compania Sorste, in urma unei investitii de 50.000 de dolari, potrivit unui interviu acordat de actionarii Sorste revistei Dialog Textil.
Luminita Placinta si Stefan Sabota detin, de asemenea, un hotel Fashion Center, dar si actiuni in cadrul companiilor Confectia Rm. Sarat (99,67%), Lesorste Focsani (100%), Milcofil Focsani (91%) si Artifex Focsani (49%).

Cu afaceri in crestere, Sorste a pornit cu stangul in prima parte a acestui an, reducandu-si veniturile cu 40%. Daca in primele trei luni ale lui 2008 compania rula 6,4 mil. euro, anul acesta rulajul nu s-a ridicat la mai mult de 3,6 mil. euro. Si profitul a suferit ajustari, de la 80.000 de euro la doar 5.000 de euro.
Incepand de anul trecut, o parte din clienti au renuntat la serviciile celor doua fabrici, Sorste si Artifex, ale grupului din Focsani. Compania lucreaza de multi ani cu retaileri renumiti, ca H&M, Levi Strauss, United Colors of Benetton sau Dolce&Gabbana, ultimii doi reziliind contractele de colaborare la inceputul anului trecut. Micsorarea productiei a condus la disponibilizari, astfel ca de la inceputul acestui an in fabricile Sorste mai lucreaza doar 1.695 de persoane, in conditiile in care la inceputul lui 2008 erau aproape 1.770 de persoane.

 

Cititi aici despre fabrica Sorste, detinua de noul ministru al Sportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO