ZF 24

Cine este „regele asfaltului“ Berna, reţinut pentru evaziune de 100 mil. euro. Băsescu spunea despre el că este „de meserie descurcăreţ“

Cine este „regele asfaltului“ Berna, reţinut pentru...

Autor: Andreea Neferu

20.08.2014, 10:52 2212
Theodor Berna, proprietar al constructorului Tehnologica Radion, care a fost reţinut într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu prejudiciu de 100 mil. euro, este al treilea om de afaceri din zona construcţiilor care a intrat în vizorul autori­tă­ţilor judiciare în ultimii ani.

După ce în 2012 Nelu Iordache, proprietarul Romstrade, a fost arestat pentru deturnare de fonduri europene, în prima parte a acestui an şi Ioan Bene, care controlează Napoca Construcţii, a fost reţi­nut de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Theodor Berna, care controlează pe lângă compania Tehnologica Radion şi constructorul Teloxim Con, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din industria con­struc­ţiilor. Firmele sale, abonate la contractele cu statul, au câştigat contracte de cel puţin 600-700 mil. euro în ultimii 5 ani, potrivit informaţiilor ZF.

Tehnologica Radion a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 mil. euro, potrivit datelor ZF. Printre principalele proiecte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are în prezent un contract de 53 mil. euro pentru reabilitarea şi extinderea la 4 benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (autostrada Bucureşti-Constanţa). Tot în Bucureşti, Tehnologica Radion a câştigat un contract de 129 mil. euro pentru realizarea străpungerii Splaiul Independenţei – autostrada A1 – Ciurel, alături de firmele Max Boegl, Astaldi, Euro Construct Trading 98 şi Proiect Bucureşti.

Pe de altă parte, cealaltă firmă a lui Berna, Teloxim Con, are un contract de aproape 132 mil. euro alături de alte companii precum Comsa, Aldesa Construcciones şi Arcadis Eurometudes pentru construirea a 21 de kilometri din autostrada Lugoj-Deva. De asemenea, compania a mai avut o serie de contracte de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă încheiate cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În 2012, în perioada guvernului Ungureanu, Teloxim Con mai semna un contract de 65 mil. euro pentru modernizări şi reabilitări de drumuri în judeţul Dâmboviţa.

Tehnologica Radion se numără printre cei mai mari 10 constructori din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 81 mil. euro şi un profit net de aproape un milion de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor. Dacă profitul net s-a menţinut în linii mari la acelaşi nivel cu anul 2012, în schimb rulajul a scăzut cu 36%. Firma lui Berna a avut anul trecut un număr mediu de 2.000 de angajaţi.

Pe de altă parte, cealaltă firmă a lui Berna, Teloxim Con, a consemnat în 2013 afaceri de 7,8 mil. euro şi un profit net de 0,7 mil. euro cu 46 de angajaţi.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 2011, în contextul unor contestaţii depuse pentru construirea de autostrăzi din fonduri europene, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie „de meserie descurcăreţ“ şi că autorităţile ar trebui „să îi dea peste mânuţe“. Gândul.info scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii pentru licitaţiile de construire a auto­stră­zilor Timişoara-Lugoj, lot 2 şi Sibiu-Orăştie, lot 1.

În 2012, Uniunea Europeană a anchetat un contract de 110 milioane euro al Primă­riei Sectorului 3, semnat în 2009 cu Tehnologica Radion şi cu alte câteva firme, Axela Construcţii, AB Construct şi Pro Cons XXI. În acelaşi an, Consiliul Concurenţei a anunţat că anchetează mai multe firme de construcţii privind o posibilă înţelegere de participare cu oferte trucate la licitaţii de întreţinere şi administrare a străzilor din Bucureşti, printre aceste companii numă­rân­du-se şi Tehnologica Radion. Concurenţa nu a publicat încă rezultatele investigaţiei.

Alături de Berna, în acelaşi dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani a fost reţinut şi Florian Bujoreanu, administrator al firmei de construcţii Proiect Alfa Capital, cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani au constat în faptul că „în calitate de administrator ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume ce ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă“. Prejudiciul estimat este de 23 mil. euro din evaziune fiscală şi de 78,5 mil. euro din spălare de bani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO