ZF 24

Claudiu Cazacu, XTB: Fed decide în această săptămână dacă mai frânează creditarea. Semnele economiei globale nu sunt motiv de sărbătoare. Ce va face BNR

Claudiu Cazacu, XTB: Fed decide în această...

Autor: Roxana Rosu

13.06.2023, 14:59 219

Rezerva Federală Americană (Fed) va decide miercuri dacă mai frânează creditarea, modificând nivelul dobânzii de referinţă aflat acum în intervalul de variaţie de 5% - 5,25%.

”Scenariile bazate pe un vârf rapid şi ascuţit al dobânzilor în SUA se află în prezent sub semnul întrebării. Investitorii par a se fi hotărât: pentru cei de la CME, în 12 iunie, şansele de ridicare a dobânzii erau 1 din 4 (ora 16.30), iar la închidere acestea ajungeau la doar 1 din 5.  Decizia Fed, aşadar, ar putea marca o pauză, nu vârful de dobândă”, a declarat Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România.

În luna iulie, pentru traderii de la CME ar fi mai probabilă o majorare a dobânzii la 5,25 - 5,5%, urmată de o perioadă de câteva luni de pauză, până în decembrie cel puţin.

Potrivit analistului XTB România, forma de platou la înălţime pare mai probabilă decât cea de vârf ascuţit pentru dobânzile de referinţă din SUA.

România, care trece printr-o perioadă bugetară dificilă, înregistrând deficite largi, atât ale resurselor publice, cât şi în comerţul exterior, are o perspectivă stabilă la nivelul dobânzilor de referinţă, uşor descendentă la nivelul ROBOR şi uşor mai volatilă în cazul IRCC, pentru lunile următoare, arată analiza XTB.

Presiunea este diminuată de tendinţa de dezinflaţie, însă aceasta e mai lentă decât ar avea nevoie economia.

Cu o nevoie de finanţare abundentă, finanţele publice ar dori un preţ al capitalului cât mai mic. Pentru finanţarea în dolari, costul dobânzii ar mai avea loc de crescut, iar aceasta înseamnă că povara datoriei publice se menţine, pentru o perioadă, apăsătoare.

În prezent, semnele economiei globale nu sunt motiv de sărbătoare. Cu toate că Banca Mondială a revizuit prognoza de creştere a PIB-ului global la 2,1%, nivelul este în scădere de la 3,1% anul trecut şi precede o redresare estimată de doar 2,4% anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO