ZF 24

Companiile vor putea accesa în următoarele săptămâni fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro pentru investiţii în proiecte de energie verde, din care 415 mil. euro sunt destinate montării de panouri fotovoltaice

Companiile vor putea accesa în următoarele săptămâni...

Autor: Roxana Rosu

12.02.2024, 10:32 6981

Companiile vor putea accesa în următoarele săptămâni fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investiţii în proiecte de energie verde, pentru a creşte eficienţa energetică a fabricilor sau pentru noi unităţi de producere a energiei regenerabile, arată datele REI, grup de companii specializate în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

Fondul pentru Modernizare pune la dispoziţia companiilor un buget total de 815 milioane euro pentru investiţii în energie regenerabilă, atât într-o schemă dedicată eficientizării consumului, prin instalarea de panouri fotovoltaice (cu o alocare de 415 mil. euro), cât şi în producţia de energie verde din surse diverse (cu o alocare de 400 mil. euro).

„Este o ocazie unică deoarece alocarea este foarte generoasă, iar cererea din piaţă creşte într-un ritm accelerat. Fabricile, retailerii şi alţi consumatori nu pot rata această oportunitate, în contextul în care termenul de încetare a plafonării preţului la energie se apropie. Avem discuţii pentru proiecte mari şi foarte mari în producţia de energie verde şi suntem convinşi că banii proveniţi din comercializarea certificatelor de CO2 pot pune România pe harta marilor producători de energie regenerabilă din Europa”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Ministerul Energiei a publicat pe parcursul lunii Ianuarie ghidurile consultative aferente ambelor apeluri (autoconsum şi producţie energie verde), cea mai mare parte a fondurilor fiind adresate investiţiilor cu panouri solare.

Societăţile aplicante trebuie să aibă activitatea privind producerea de energie electrică - clasa CAEN 3511 – Producţia de energie electrică, înscrisă în Statutul societăţii drept activitate principală sau secundară, iar întreprinderile nou-înfiinţate trebuie să aibă capital social subscris vărsat de min. 100.000 lei. De asemenea, la depunerea proiectului este necesar Studiul de fezabilitate.

  1. Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum – 415 mil. EUR

Companiile care solicită fonduri nerambursabile pentru propriul consum vor avea la dispoziţie un total de 415 milioane euro, din care mai mult de 85% sunt destinaţi investiţiilor în creşterea eficienţei energetice cu panouri solare, urmate de cele realizate prin energie eoliană (30 mil. euro) şi nu în ultimul rând hidro (25 mil. euro).

„În acest caz, vorbim de un standard de cost de 1 milion euro pentru proiecte de sub 1 MW şi de 500.000 euro pentru cele cu putere instalată de peste 1 MW. Recomandăm companiilor, în cazurile în care depăşesc cu puţin 1 MW putere instalată, să solicite 0,99 MW pentru a beneficia de un grant mai mare. Estimăm că pentru proiectele de până într-un MW un grant de circa 350-375.000 euro, iar la peste 1 MW de doar 250-300.000 de euro/MW. În plus, companiile trebuie să prezinte 12 facturi consecutive şi strict pe baza acestor facturi se calculează şi puterea instalată a noii centrale fotovoltaice”, a precizat Roxana Mircea.

  1. Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile – 400 mil. EUR

Dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice care injectează în reţea energie vor beneficia de un standard de cost maximal de 500.000 euro.

Bugetul total estimat se ridică la 400 milioane euro, dintre care 200 milioane euro pentru energie solară, energie eoliană (100 mil. EUR) şi energie hidro (100 mil. EUR).

„Companiile care vor solicita sprijin nerambursabil de 100-150.000 EUR/MW ar putea fi câştigătoare sau grantul chiar ar putea scădea la 60-70.000 euro dacă vor câştiga 10 proiecte mari, de 250-300 MW, şi vor consuma tot bugetul de 200 milioane euro alocat energiei solare”, a mai adăugat Roxana Mircea, care a subliniat că şi în acest caz se va aplica principiul „cine solicită cel mai puţin euro/MW”.

Solicitanţii eligibili, în cazul ambelor apeluri, pot fi atât start-up-uri, microîntreprinderi, IMM, dar şi întreprinderi mari, iar un proiect de investiţii va beneficia de un maximum de 20 milioane euro/investiţie.

Programul “Fondul pentru Modernizare” a debutat în luna noiembrie a anului trecut, odată cu sesiunea dedicată sectorului agriculturii, unde fermierii au putut accesa 150 milioane euro din cei peste 500 milioane euro puşi la dispoziţie de MADR. Spre finalul anului a fost lansată şi sesiunea dedicată autorităţilor publice, unde exerciţiul a fost unul competitiv, pe principiul „primul venit - primul servit”. 

Peste 700 de primării şi consilii locale au depus proiecte în prima zi a sesiunii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO