ZF 24

Concurenţa a câştigat în prima instanţă procesul cu MOL pentru amenda de 80 mil. lei din 2012

Concurenţa a câştigat în prima instanţă procesul cu...
20.06.2013, 11:22 376

Consiliul Concurenţei a câştigat în primă instanţă procesul prin care compania petrolieră ungară MOL solicita anularea unei amenzi de 80,2 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro) aplicată companiei în urma unei investigaţii pe piaţa carburanţilor finalizate de Concurenţă la începutul anului 2012, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.

La începutul anului 2012, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni au primit în total amenzi de peste 880,5 mil. lei, cea mai mare sancţiune aplicată vreodată de Consiliul Concurenţei care a constituit tot­odată o premieră şi la nivel european.

Schimburile de mailuri şi mesajele între companii care ar fi trebuit să acţioneze ca şi concurenţi au fost principalele "arme" ale Consiliului şi pe ele s-a bazat verdictul instituţiei.  

Ancheta pe piaţa carburanţilor a început în 2005 şi s-a axat pe identificarea unor posibile înţelegeri între marile companii petroliere pentru fixarea preţului la pompă, fiind cunoscută practica prin care compor­tamentul unei firme de profil este automat copiat de toţi actorii din piaţă.

În 2009 ancheta se împarte în două secţiuni, pe fondul unor dovezi găsite care indicau anumite înţelegeri între companiile petroliere pentru scoaterea unui sortiment de benzină în 2008, acesta fiind de altfel şi motivul pentru care petroliştii au fost amendaţi.

Cea mai mare amendă a primit-o Petrom, liderul pieţei petroliere, aceasta fiind compania care a iniţiat discuţiile cu ceilalţi jucători din piaţă, conform declaraţiilor din acel moment ale Consi­liului Concurenţei. Potrivit instituţiei, Pe­trom a fost singura companie cu circum­stanţe agravante, restul firmelor având circumstanţe atenuante.

Petrom a primit o sancţiune de 3,2% din cifra de afaceri pe 2010 în valoare de 366,5 milioane de lei. OMV Petrom Marketing a fost amendată cu 3% din afacerile pe 2010 rezultând o amendă de 137,2 milioane de lei. MOL România a primit o sancţiune de 80,2 milioane de lei, echivalentul a 3% din afacerile pe 2010. Lukoil România a fost şi ea amendată tot cu 3% din afacerile pe 2010. Rompetrol Downstream şi Eni România au primit cele mai mici amenzi în procente în valoare de 2,6% din afacerile înregistrate în 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO