Bănci și Asigurări

Creditul in valuta sustine din nou expansiunea finantarilor imobiliare

26.04.2007, 19:30 23

Creditul pentru locuinte a revenit pe crestere in februarie, dupa ce inregistrase o contractie in prima luna a anului, motorul reprezentandu-l finantarile in valuta.
In schimb, imprumuturile in lei au inregistrat o scadere marginala, dupa ce in ianuarie se prabusisera, soldul scazand cu aproape 10%.
La sfarsitul lui februarie soldul creditului imobiliar si ipotecar ajunsese la 8,17 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro), cu 3,3% peste nivelul din ianuarie. Cresterea a fost alimentata de expansiunea finantarilor in valuta cu aproape 4%, pana la echivalentul a 7 miliarde de lei (2 miliarde de euro). Comparativ cu sfarsitul anului trecut, creditul ipotecar este mai mare cu numai 1,7%, dupa ce in ianuarie a inregistrat o scadere de 1,6%.
In general lunile de iarna aduc evolutii modeste pentru creditul ipotecar, acesta fiind legat de activitatea sezoniera din domeniul constructiilor. Anul trecut, soldul finantarilor ipotecare a inregistrat scaderi atat in ianuarie cat si in februarie, iar in 2005 februarie a adus o crestere, insa mai modesta. In 2007 fluctuatia negativa a fost de mai mica amploare, in conditiile in care vremea favorabila a permis continuarea activitatilor in constructii.
Dupa cresterea din februarie, ritmul anualizat de crestere a creditului ipotecar a accelerat la 57,5%, cu cinci puncte procentuale peste nivelul din luna precedenta. Acesta este de altfel cel mai rapid ritm inregistrat de la inceputul lui 2006.
Imbunatatirea dinamicii imprumuturilor ipotecare a fost alimentata, incepand din vara trecuta, de reluarea agresiva a finantarilor in valuta. Segmentul finantarilor ipotecare in valuta fusese afectat puternic de reglementarile BNR privind creditarea in moneda straina introduse in 2005, soldul inregistrand chiar scaderi in prima parte a lui 2006.
Cresterea mai rapida a creditului in valuta a avut loc in detrimentul celei in lei. Ritmul de crestere al imprumuturilor in moneda straina a accelerat constant din septembrie anul trecut, urcand la aproape 58% la sfarsitul lui februarie. In schimb, cresterea anualizata a creditului in lei s-a prabusit pana la 57,5% de la ritmuri de peste 110% inregistrate pana la sfarsitul anului trecut. Chiar in conditiile in care finantarile in lei au inregistrat cresteri rapide pe tot parcursul anului trecut, ponderea lor in totalul creditului ipotecar ramane modesta. La sfarsitul lui februarie, creditul in lei reprezenta numai 13,7% din totalul finantarilor ipotecare, la fel ca si in februarie 2005. In vara trecuta, ponderea leului urcase la ceva mai mult de 15%.
De altfel, bancherii considera ca este mai prudent ca imprumuturile imobiliare sa fie contractate in euro, avand in vedere ca aceasta va fi moneda in care clientul va obtine venituri in cea mai mare parte a perioadei de rambursare. Creditele imobiliare se intind pe perioade de pana la 30-35 de ani, iar adoptarea euro ca moneda locala este programata peste sapte ani, in 2014.
Cu o crestere anuala de mai putin de 60%, creditul ipotecar este lent in comparatie cu cel de consum, care inca inregistreaza ritmuri apropiate de 100%. Finantarile pentru locuinta reprezinta in prezent mai putin de 20% din totalul creditului acordat populatiei, restul fiind reprezentat de finatarile pentru consum. Bancherii spun insa ca anul acesta am putea sa vedem un interes mai mare pentru aceste finantari. De altfel, statisticile BNR nu reflecta exact utilizarea sumelor, in cadrul creditului de consum fiind incluse si imprumuturile pentru nevoi personale de mare valoare, garantate cu ipoteca, care sunt frecvent utilizate pentru investitii imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO