ZF 24

Culorile reale ale lui Saturn şi Titan, fotografiate de o sondă NASA - GALERIE FOTO

Saturn

Saturn

Autor: Andrei Cîrchelan

01.09.2012, 00:43 1821

Sonda Cassini, lansată de NASA în 1997, a trimis acasă câteva imagini uimitoare cu planeta Saturn şi cea mai mare lună a acesteia, Titan, potrivit Business Insider.

Cassini a ajuns pe orbita planetei Saturn în 2004, la şapte ani de la lansare. Misiunea principală a sondei Cassini s-a încheiat în 2008, dar ea a fost prelungită de două ori, cea mai recentă prelungire continuând misiunea până în 2017.
Pozele trimise de Cassini acasă pe 29 august arată planeta Saturn în plină schimbare de anotimpuri. Potrivit cercetătorilor, planeta arată diferit acum faţă de cum arăta atunci când a ajuns Cassini pe orbită.
"Pe măsură ce anotimpurile au avansat, iar primăvara a mers spre nord şi toamna spre sud prin tot sistemul Saturn, albastrul azuriu din iarna emisferei nordice a planetei, care l-a întâmpinat pe Cassini în 2004, a început să pălească. Acum emisfera sudică se apropie de iarnă şi a început să capete o nuanţă albăstruie", spune Carolyn Porco, liderul echipei de imagistică din proiectul Cassini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO