ZF 24

Cum a devenit Jean Claude Trichet, seful BCE, omul care misca pietele

Cum a devenit Jean Claude Trichet, seful BCE, omul care misca pietele
09.02.2010, 17:07 21

Daca anul trecut Ben Bernanke, presedintele bancii centraleamericane (Fed) a fost in lumina reflectoarelor, acum Jean-ClaudeTrichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a devenit cea maiimportanta persoana din lume pentru investitori. Din cauzaproblemelor cu care se confrunta zona euro, toate declaratiile simiscarile sale sunt atent disecate de investitori si in media.

Cel mai elocvent exemplu este cel de astazi, cand moneda euros-a apreciat atunci cand au aparut zvonuri ca Trichet va pleca mairepede de la o intalinire din Australia pentru a ajunge la unsummit de urgenta pe teme economice in Europa. In momentul in careun purtator de cuvant al BCE a iesit si a spus ca sederea inAustralia a fost stabilita inca de luna trecuta si ca nu este vorbade o modificare a programului lui Trichet, moneda europeana ainceput sa scada.

Trichet este, fie ca vrea sau nu, presedintele de facto alEuropei, sau cel putin al celor 16 state care utilizeaza monedaeuropeana, scrie The New York Times.

Pe masura ce investitorii au luat in vizor problemele fiscaleale unor tari precum Grecia, Spania sau Portugalia, criza a scos laiveala slabiciunile fundamentale ale uniunii monetare din Europa.In absenta unui organism politic care sa supravegheze indeaproapelimitele fiscale pe care tarile din zona euro trebuie sa lerespecte, responsabilitatea pentru solutionarea crizei a cazut inmainile lui Trichet. Desi incepand cu luna trecuta, UniuneaEuropeana are oficial un presedinte pentru prima oara in istorie,acesta are o putere limitata in ceea ce priveste disciplinareasituatiilor financiare ale celor 16 state din zona euro.

Influentarea pietei prin declaratii ale unui presedinte de bancacentrala aminteste de situatia fostului presedinte al banciicentrale americane, Alan Greenspan, care a starnit diverse reactiipe pietele valutare si bursiere. Numirea sa in fruntea Fed a avutloc in 1987, un an de criza la nivelul pietelor financiare. Auexistat o serie de voci care sustineau ca declaratia lui Greenspan,potrivit careia dolarul avea sa se deprecieze, a declansatturbulentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO