Business Hi-Tech

Cum a reusit o familie de chinezi sa construiasca un business de succes in Silicon Valley

26.11.2008, 18:39 20

Producatorul de PC-uri Super Micro Computers, vinde si servere firmelor precum eBay si Yahoo!, iar venitul pe acest segment ajunge la aproximativ 600 mil. $ (475,13 mil. euro) pe an.

Firma are cincisprezece ani vechime si are 850 de angajati, iar in ultimii ani a raportat o crestere a vanzarilor cu 20% in fiecare an. Valoarea pe bursa a companiei a depasit competitori precum Rackable Systems.
"Charles Liang, co-fondatorul si directorul executiv al companiei, este persoana care monitorizeaza tot ceea ce se intampla in firma: fiecare produs nou, efortul alocat marketingului, efortul alocat vanzarilor, tot ceea ce vrei sa faci sau sa promovezi", a declarat Scott Barlow, care a indeplinit functia de manager al vanzarilor americane la Super Micro, inainte sa se alature firmei Saleforce.com. "El este cel care conduce totul", a adaugat el. La baza tuturor proceselor care au loc in cadrul companiei exista doua principii: a da consumatorilor ceea ce vor si a face acest lucru cat mai repede posibil.
In timp ce rivalii foloseau forta de munca din Asia pentru a beneficia de mana de lucru ieftina, Super Micro se baza pe sute de ingineri scumpi care lucrau la sediul din San Jose.
"Din punct de vedere al personalitatii, Charles este foarte agresiv si motivat", a declarat Patrick P. Gelsinger, vicepresedintele companiei Intel, care se ocupa cu cipurile de servere. "Din cand in cand pare a fi nesabuit, dar daca vrei sa te confrunti cu 'baietii mari', va trebui sa iti asumi riscuri", a adaugat el.
Compania a devenit producatorul principal pe care Intel il foloseste la prezentarea noilor produse, si rivalii adesea re-eticheteaza si livreaza sisteme construite de Super Micro pana in momentul in care vor fi capabili sa construiasca propriile designuri care sa includa cele mai noi cipuri de pe piata. "Sunt gata de miscare si sunt gata sa se miste rapid", a spus Gelsinger.
Produsele sofisticate ale companiei Super Micro au atras clienti mari si importanti, precum Lawrence Livermore National Laboratory, care achizitioneaza zeci de mii de servere anual.
"Incercam sa cumparam cele mai noi si mai formidabile produse de pe piata, iar ei in mod tipic au cea mai noua tehnologie primii", a sustinut Mark Seager, directorul de calcul al laboratorului.
Pentru a putea produce echipamente la o asemenea performanta, Super Micro cere mult angajatilor sai. Faptul ca angajatii stau de la ora 7 dimineata si pleaca la ora 10 seara, lucrand si in weekend, este un lucru destul de comun. Chiar Liang lucreaza 7 zile pe saptamana si spune "fiecare ora este o ora fericita, sau, cel putin, fiecare zi este o zi fericita".
Liang a condus firma alaturi de sotia lui si trezorierul companiei, Chiu-Chu Liu, cunoscuta sub numele de Sara, inca din momentul inceperii operatiunii in urma cu cincisprezece ani. Conducerea "insulara", familiala, este tipica traditiei culturii de business chinezesti, a declarat AnnaLee Saxenian, o profesoara a Universitatii Berkeley din California, care a studiat afacerile conduse de imigranti in Silicon Valley.
Unul dintre principalii parteneri producatori taiwanezi ai companiei Super Micro, Ablecom, este condusa de Steve Liang, fratele lui Charles. Steve Liang si alti membri ai familiei detin aproximativ 50% din Ablecom, in timp ce Charles Liang si sotia lui detin 31%.
Super Micro Computers are si segmente care nu functioneaza la nivel optim. Lipsa monitorizarii comenzilor (de la comanda primita pana la constructie, livrare si destinatie) obliga reprezentantii de vanzari sa piarda timp pretios asigurandu-se de faptul ca sistemele sunt construite si livrate, iar certuri apar adesea cu privire la detinatorii de conturi.
Controlul slab al companiei a contribuit de asemenea la violarea unui embargou al SUA ce interzicea vanzarea de computere catre Iran. In 2006, Super Micro a pledat "vinovat" in fata acuzatiilor si a platit o amenda de 150.000 $ (118.783 euro).
In pofida crizei financiare globale, Super Micro are o cifra de vanzari in crestere. In urmatoarele luni, Intel si AMD lanseaza o noua linie de procesoare de server, iar compania se grabeste sa creeze sisteme care le pot folosi la un potential maxim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO