ZF 24

Cum se vede criza din tara ciocolatei, a ceasurilor si a luxului

Cum se vede criza din tara ciocolatei, a ceasurilor si a luxului
30.10.2009, 12:38 104

Criza economica mondiala pare a fi o notiune inca abstractapentru elvetieni, stabilitate fiind mai degraba cuvantul cu careeconomia Elvetiei se identifica in prezent. Infrastructura esteplictisitor de buna si poti sa mergi ore in sir pe autostrada faraa vedea o groapa pe sosea sau o sticla PET aruncata pe margineadrumului. Orasele arata ca si cum ar fi fost curatate in urma cucateva minute, masinile nu sunt pline de praf iar claxonul nu seaude la fiecare cinci minute. Din contra, oamenii zambesc si tesaluta politicos fie ca esti in magazinele de lux, in supermarketsau in hotel.

Da, cateva companii cu actionariat american si bancile au fostafectate si au facut disponibilizari, dar segmentul imobiliar nueste aproape deloc afectat iar somajul este in medie de 4-5%, increstere fata de anii precedenti dar la jumatate fata de ceexperimenteaza in prezent Romania.

De asemenea, salariul minim, o notiune care inca nu existapentru elvetieni dar care este luata in calcul pentru a fiimplementata in viitorul apropiat, este de aproximativ 3.000 defranci elvetieni, aproape 2.000 de euro sau 8.500 de lei.

Cat cheltuie elvetienii

Cu toate acestea, preturile bunurilor de larg consum nu diferafoarte mult de cele din magazinele romanesti. Astfel, o sticla deapa minerala de 1,5 litri costa in jur de un franc elvetian (2,8lei), o sticla de bere aproximativ 2 franci (5,6 lei) iar un litrude benzina intre 1,65 si 1,70 de franci (4,6 - 4,8 lei). Valoareacosului zilnic de cumparaturi este insa sensibil mai mare inElvetia, comparativ cu cea din Romania, in conditiile in care unelvetian lasa in fiecare zi in supermarket intre 40 si 50 de franci(intre 100 si 150 de lei).

"Consumatorul de rand nu simte criza. Poate a fost resimtita indomeniul bancar si in cadrul companiilor americane, care incepanddin noiembrie au facut cateva disponibilizari", a declarat Philip,angajatul unei companii multinationale cu sediul in Lausanne,Elvetia, oarecum surprins de intrebare.

Somaj de 5%

El a mentionat ca si industria imobiliara s-a mentinut anulacesta la un nivel similar cu cel din anii anteriori. "Aici nu s-aspeculat cu pretul imobilelor. Nimeni nu s-a imbogatit peste noaptedin vanzarea unui teren sau al unei case deoarece preturile aucrescut treptat in ultimii ani".

Totusi, partea franceza a Elvetiei a resimtit mai tare crizadecat partea germana, in special deoarece in ultimii ani industriade fabricare a ceasurilor a inregistrat un declin si foarte multepersoane care au lucrat in aceast segment, nu au in prezent un locde munca.

"Aici, in Neûchatel(n.red.-oras din vestul Elvetiei), ratasomajului a ajuns anul acesta la 7%, in crestere fata de anulprecedent, in timp ce media la nivel national este de aproximativ4-5%. Nici in Elvetia nu mai poti vorbi acum de un loc sigur demunca", spune Michelle, angajata de 20 de ani in cadrul uneifabrici de tigarete.

Scaderea vine din afara tarii

Turismul de lux pare a fi cel mai afectat business din capitalamondiala a patinajului, Lausanne, hotelurile apeland la mai multeoferte promotionale pentru a pastra nivelul clientilor din aniiprecedenti.

"Anul 2008 a fost excelent, dar din ultimele doua luni aleanului trecut numarul turistilor a inceput sa scada iar iniulie-august anul acesta gradul de ocupare al hotelului a fost cu22% mai mic decat in aceeasi perioada din 2008", a declaratJacqueline Charles, business development manager sales &marketing al hotelului de cinci stele Laussane Palace & Spa,care opereaza 146 de camere.

Ea sutine ca anul acesta a scazut foarte mult numarul turistilorenglezi si ca pentru a readuce vanzarile la normal, hotelul dincentrul orasului Lausanne a oferit sejururi de trei zile la pret dedoua sau chiar si discount-uri de pana la 50%.

"Am avut un septembrie fantastic deoarece a crescut foarte multnumarul de rezervari last minute dar si numarul turistiloreuropeni, mai ales rusi, care in mod normal mergeau in statiuni deschi. Cu toate acestea, nu cred ca vom avea o revenire abusiness-ului mai devreme de 2011", spune Charles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO