ZF 24

De ce au dat bani gimnaştii japonezi arbitrilor la Jocurile Olimpice

Foto: NBC

Foto: NBC

Autor: Octavian Calei

01.08.2012, 17:19 6472

Un antrenor al echipei de gimnaşti japonezi a înmânat ieri arbitrilor un teanc de câteva bancnote de 100 de dolari pentru a fi reevaluat scorul obţinut de către echipa Japoniei la gimnastică în cadrul finalei de luni de la Jocurile Olimpice, scrie Business Insider.

După ratarea lui Kohei Uchimura la cal în cadrul finalei pe echipele de gimnastică a bărbaţilor, Japonia a ajuns pe locul patru. Nemulţumiţi de scorul prea mic acordat lui Uchimura, echipa japoneză s-a hotărât să facă un recurs la decizia juriului. 

Regulile de la JO de gimnastică stabilesc că o echipă care vrea să facă un recurs trebuie să plătească o taxă. Deci, sub regulile în vigoare, antrenorul japonez a înmânat un teanc de bancnote de 100 de dolari juriului de arbitri, împreună cu formularele necesare. 

Nu se ştie exact cât a trebuit să plătească Japonia pentru recurs, însă o sursă apropiată unui eveniment similar la box, susţine că reevaluarea a costat echipa de box a Indiei 500 de dolari. 

Maggie Hendricks, un expert în domeniu, a declarat că taxa este menită să limiteze contestaţiile capricioase. 

"Un comitet naţional olimpic înţelept îşi va trimite echipa cu un plic cu dolari tocmai din acest motiv", a spus Hendricks.

Contestaţia gimnaştilor japonezi a fost analizată şi scorul a crescut 0,700 de puncte. Corecţia a răsturnat situaţia, Japonia urcând pe locul doi, câştigând medalia de argint iar Anglia a luat bronzul, cedându-i locul Japoniei. Echipa Ucrainei a ieşit de pe podium în urma deciziei arbitrilor. 

Taxa a fost returnată echipei japoneze în urma reevaluării. Dacă Japonia pierdea recursul, banii rămâneau la federaţia de gimnastică. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO