ZF 24

Decizia începutului de an în online: OLX.ro, cea mai mare platformă de anunţuri, introduce plata obligatorie pentru categoria auto

Autor: Adrian Seceleanu

08.01.2016, 13:51 34824

OLX.ro, cea mai mare platformă de anunţuri de pe piaţa locală, a introdus, în premieră, plata obligatorie pentru publicarea de anunţuri în categoria auto, o schimbare semnificativă a modelului de business pe care s-a bazat până acum compania, respectiv publicarea gratuită a “mesajelor” comerciale.

Compania făcea bani în schimb din servicii de promovare a anunţurilor.

Preţul minim pentru publicarea unui anunţ în categoria auto a OLX.ro este de 4,8 euro la plata cu cardul online şi de 6 euro la plata prin SMS, iar dacă utilizatorul optează şi pentru promovarea acestuia timp de 30 de zile, atunci costul total ajunge la 16,8 euro la plata cu cardul şi la 18 euro prin SMS, conform datelor generate de platformă la simularea publicării unui anunţ de vânzare pentru un autoturism. În prima etapă a publicării unui anunţ platforma afişează mesajul că tariful porneşte de la 2,8 euro.

Conform grilei de preţuri de pe OLX.ro tarifele pentru publicarea de anunţuri variază în funcţie de metoda de plată (card bancar sau SMS) şi de subcategorie. Cele mai mici tarife sunt pentru anunţurile din categoria moto.

Miza principală o reprezintă categoria de autoturisme, unde sunt publicate cele mai multe anunţuri.

Momentan, din datele de pe site, doar anunţurile din categoria auto sunt pe bani.

OLX.ro, care este parte a grupului Naspers, este unul dintre cele mai vizitate site-uri din România.

 
 

În luna decembrie a anului trecut OLX.ro a fost cel mai vizitat site dintre cele măsurate de sistemul SATI al Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), cu 9,4 milioane de clienţi unici, 34,7 milioane de vizite şi 554 de milioane de afişări.

Anul trecut OLX a cumpărat site-ul numărul doi de pe piaţă, tocmai.ro, consolidând industria.

Autovit.ro, cel mai puternic site de anunţuri auto, deţinut tot de Napsers, cere bani pentru publicarea anunţurilor.

Okazii.ro, cel mai vechi site de anunţuri, deţinut de fondul de investiţii american Broadhurst, a introdus plata de mai mulţi ani şi a pierdut teren în faţa platformelor gratuite OLX.ro şi tocmai.ro.

În piaţa de anunţuri a intrat şi platforma Lajumate.ro, deţinută de Intact Media Group, care a început să câştige teren, având în vedere că publicarea anunţurilor este gratuită.

Cei care au intrat pe această piaţă de anunţuri au investit milioane de euro luând bani numai din publicitate şi servicii de promovare, iar acum încearcă să-şi recupereze investiţiile.

 
 
AFACERI DE LA ZERO