ZF 24

Depreciere record a rublei in raport cu moneda euro

28.12.2008, 13:54 18

Moneda nationala a Rusiei, rubla, a coborat la un nivel minim record in raport cu moneda europeana, dupa ce banca centrala a Rusiei a extins banda de fluctuatie pentru a compensa scaderea pretului petrolului, scrie Bloomberg.

Rubla a pierdut 1,6%, pana la un raport de schimb de 40,8931 ruble pentru un euro, pentru ca ulterior cursul sa fie stabilizat in cadrul sedintei de tranzactionare de la New York la 40,8143 ruble pentru un euro. Acesta este cel mai scazut nivel la care a coborat moneda ruseasca din 1999, momentul in care a fost introdusa in circulatie moneda europeana.

Rubla a intrat in declin si fata de dolarul american, pierzand 1,2%, pana la un raport de schimb de 29,0577 ruble pentru un dolar, nivelul minim record al ultimilor patru ani. De la inceputul lunii august, deprecierea totala se ridica la 19%. Rezervele in valuta ale Rusiei, pe pozitia a treia la nivel mondial, au coborat cu 25% din luna august, pana la 451 mld. dolari, in incercarea bancii centrale de a sustine moneda nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO