ZF 24

Deşertul înghite “casa” eroului din Star Wars

Deşertul înghite “casa” eroului din Star Wars

Autor: Cătălina Butan

27.07.2013, 18:01 509

Filmările pentru cea mai de success producţie SF din lume, Star Wars, nu au avut loc într-o altă galaxie, ci în deşertul din Tunisia, iar azi, alunecările dunelor de nisip ameninţă să îngroape fostele platouri de filmare, scrie BBC.

“Planeta Tatooine”, casa lui Anakin Skywalker, personaj principal al seriei “Războiul Stelelor” riscă astăzi să fie acoperită în întregime de nisip.

Cercetătorii au folosit construcţiile fostului platou de filmare ca puncte de referinţe pentru deplasarea masivă a dunelor de nisip

Casele sunt rareori construite în nisip iar un studiu al publicaţiei Geomorphology arată de ce. Alunecările de nisip de pe Pâmânt sunt de 10 ori mai rapide decât ale dunelor de nisip de pe Marte.

Folosind imagini din satelit, cercetătorii au descoperit că dunele de nisip s-au deplasat în medie cu 15 metri pe an. Specialiştii spun că dunele îşi vor continua alunecarea şi cel mai probabil vor acoperi situl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO