ZF 24

Deshumarea istoriei la MTR

13.11.2009, 14:52 24

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania,Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca,Fundatia Konrad Adenauer si Muzeul Taranului Roman (MTR), cusprijinul Projects Abroad si al Consiliului National pentruStudierea Arhivelor Securitatii, prezinta expozitia "Numitorulcomun: moartea", organizata in urma desfasurarii a 10 actiuni dedeshumare a unor opozanti ai regimului comunist, executati deSecuritate in perioada 1948-1952.

Actiunile de deshumare au fost realizate de catre Institutul deInvestigare a Crimelor Comunismului in Romania in perioada2007-2009, in urma solicitarilor venite din partea rudelor siurmasilor celor morti. Cazurile prezentate in cadrul expozitieicuprind un numar de 17 persoane executate, de regula prinimpuscare, acestea fiind descoperite si apoi exhumate prin metodearheologice pe teritoriul localitatilor Halmasau, Nepos (jud.Bistrita-Nasaud), Glodghilesti, Baiesti (jud. Hunedoara), Odoreu(jud. Satu Mare), Teregova (jud. Caras-Severin), Musca, Salciua siCampeni (jud. Alba), Santejude Vale (jud. Cluj). In locatiileamintite, cei ucisi au fost ingropati fie in gropi individuale, fiein gropi comune, cu doua victime (Halmasau, locatia 2, Teregova),trei victime (Nepos) sau patru victime (Halmasau, locatia 1).Expozitia cuprinde obiecte descoperite asupra celor impuscati,fotografii (de familie din arhiva fostei Securitati si din timpulactiunilor arheologice de deshumare), imagini video si interviuricu rude si urmasi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut.Proiectul se adreseaza in primul rand elevilor de liceu,studentilor, dar si celor care au trait in perioada comunista, insastiu prea putin despre atrocitatile si victimele directe aleSecuritatii de la inceputurile regimului comunist in Romania.Expozitia a fost deja prezentata in Cluj-Napoca (21 octombrie - 8noiembrie), urmand ca anul viitor sa fie itinerata si in altelocalitati din tara, precum si in strainatate.
In Bucuresti vernisajul expozitiei a avut loc miercuri, 11noiembrie, la Muzeul Taranului Roman, Sala Foaier, publiculinteresat putand sa o viziteze pana pe 29 noiembrie, de marti panaduminica, intre orele 10:00 si 18:00.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO