ZF 24

Deutsche Bank: Economia gri este un adevarat scut impotriva recesiunii

28.12.2009, 14:18 20

Economia gri poate ajuta statele europene sa faca fata mai bineunei recesiuni, dar activitatile ilicite trebuie sa aiba o pondereimportanta in economie, conform unui raport al Deutsche Bank, ceamai mare banca germana, scrie Financial Times.

Tarile care au un numar mare de companii de constructii careangajeaza la negru, multe tranzactii nedeclarate, evaziune fiscalaridicata sau activitati ilegale precum traficul de droguri auinregistrat contractii mai mici decat tarile mai "oneste" in timpulcelei mai puternice recesiuni prin care a trecut Europa din anii'30 incoace.

Relatia este valabila insa numai in cazurile in care economiagri are dimesniuni mari, ca de exemplu in Grecia, unde premierulGeorge Papandreou, a recunoscut luna aceata ca sectorul public estesufocat de coruptie.

In ciuda problemelor fiscale serioase, economia elena a scazutcu numai un procent in 2009, comparativ cu contractia de 4% aeconomiei UE.

La cealalta extrema, Deutsche Bank a ajuns la concluzia ca siunele tari cu o "populatie onesta" precum Austria, Franta si Olandaau facut fata cu bine recesiunii.

Indicand ca acest studiu nu ar trebui luat in totalitate inserios, banca germana a calculat ca "cel mai nefavorabil nivel aleconomiei gri" este de 14,3318% din PIB.
Cu o economie gri ce se ridica la 14,6% din PIB, Germania "seincadreaza in cel mai rau scenari"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO