ZF 24

Direct One, compania de telecom a fraţilor Mureşan, cumpără de la grupul UTI Netcity, reţeaua de fibră optică din Bucureşti

Marian Pantazescu

Marian Pantazescu

Autor: Adrian Seceleanu

01.09.2016, 15:21 5162

Compania Direct One, operatorul unei reţele naţionale de peste 5.500 de kilometri de fibră optică, care este parte a grupului de firme controlate de antreprenorii români Teofil Mureşan si Simion Mureşan, a semnat cu grupul UTI achiziţia Netcity, firma care a dezoltat reţeaua subterană de fibră optică din Bucureşti. Teofil şi Simion Mureşan deţin grupul de firme Electrogrup din Cluj Napoca.

“Direct One S.A. va prelua controlul asupra Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, în urma acordului semnat cu UTI Netcity Investment BV şi UTI Grup SA, companiile care deţin 100% din acţiunile operatorului. Tranzacţia presupune achiziţia pachetului integral de acţiuni de către Direct One S.A., furnizor independent şi neutru de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicaţii”, conform unui anunţ al firmei.

ZF a scris în luna martie, citând surse din piaţă, despre discuţiile de preluare.

Direct One operează o reţea aeriană naţională de fibră optică în lungime de peste 5500 km şi care asigură exclusiv conexiuni între oraşe. Finalizarea tranzacţiei urmează etapele legale şi face obiectul aprobării Consiliului Concurenţei.

“Suntem entuziasmaţi de perspectiva achiziţiei Netcity care permite unei companii 100% româneşti să se extindă pe piaţa locală a infrastructurii de telecomunicaţii, dorinţa noastră fiind să servim nevoile tuturor operatorilor telecom într-un mod echidistant şi transparent. Sperăm de asemenea că vom putea extinde reţeaua existentă în condiţii de fezabilitate economică, cu respectarea legislaţiei aplicabile”, a declarat Marian Pantazescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie Direct One.

Netcity Telecom este operatorul reţelei „Netcity”, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea şi operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria Municipiului Bucureşti pe o perioadă de 49 de ani. Reţeaua suport de infrastructură pentru fibră optică are în prezent o lungime de aproximativ 1000 km, fiind pusă la dispoziţia operatorilor de telecomunicaţii care oferă servicii pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

KPMG Romania a fost consultantul financiar al vânzătorilor Netcity. Bogdan Văduva, Partner M&A la KPMG, a spus: “Suntem mândri că am condus cu succes procesul de vânzare al companiei deoarece este una dintre cele mai importante tranzacţii din sectorul local telecom din ultimul deceniu.”

Pentru aspecte financiare şi de taxe, cumpărătorii au fost asistaţi de către PwC. Pentru aspecte legale, asistenţa cumpărătorilor a fost asigurată de către Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii iar cea a vânzătorilor de către Leaua şi Asociaţii.

Ce afaceri au avut în 2015 cele două companii

Netcity a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40,4 mil. lei (9,1 mil. euro), în creştere cu 1% faţă de anul precedent şi un profit net de 14,5 mil. lei, mai mare cu 33% faţă de anul anterior. Compania avea un număr mediu de 24 de angajaţi şi datorii de 50,8 mil. lei, conform datelor pe 2015 disponibile la Ministerul Finanţelor Publice.

Compania Direct One a înregistrat în anul 2015 o cifră de afaceri de 42,4 milioane de lei, în scădere cu 12% faţă de anul precedent, conform datelor de la Ministerul finanţelor publice.

Profitul net a urcat cu 56% la 12,7 milioane de lei, iar numărul mediu de angajaţi a scăzut cu 21 la 25 de persoane, arată datele de la Finanţe.

Anul trecut compania Direct One a trecut printr-un proces de divizare, care a presupus transferul unei părţi din active - legate de operarea platformei video online la cerere Seenow - către o nouă firmă, Direct One New Media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO