ZF 24

Economia spaniola a intrat in recesiune in ultimul trimestru

25.12.2008, 10:43 14

Economia spaniola s-a contractat in trimestrul patru, intrand in recesiune pentru prima data in ultimii 15 ani, conform unui raport guvernamental citat de presa spaniola.

Conform unui raport al ministerului spaniol al economiei, indicatorul sintetic al activitatii economice (ISA), calculat pe baza unor metode asemanatoare cu cea a Produsului Intern Brut, s-a contractat cu 1,5% in perioada octombrie-decembrie fata de precedentele trei luni, conform ziarului spaniol El Mundo.

Acesta ar fi al doilea trimestru consecutiv de scadere cu care se confrunta economia Spaniei dupa ce in trimestrul trei contractia fata de trimestrul anterior a fost de 0,2%. Spania se confrunta cu prima recesiune din 1993 incoace.

Oficialii ministerului economiei nu au fost disponibili pentru a confirma raportul. Indicele ISA monitorizeaza date precum cererea interna, piata muncii si preturile.
Spania va publica estimarile pentru ultimul trimestru al anului pe data de 12 februarie 2009.

Ministrul spaniol al economiei Pedro Solbes considera ca tara sa nu are cum sa scape de recesiune in conditiile in care se confrunta cu o prabusire a sectorului de constructii care a avansat rapid in ultimii zece ani si care a fost motorul cresterii economice si cu turbulentele de pe pietele internationale.

Analistii se asteapta ca economia iberica sa se contracte cu mai mult de 1% in 2009, existand posibilitatea ca scaderea sa continue si in 2010 pe fondul somajului care se va ridica la 15% anul viitor si se va apropia de 20% in 2010.

Iesirea din recesiune va fi lenta in contextul in care autoritatile cauta alternative de dezvoltare pentru ca nu mai vor ca economia sa depinda de sectorul constructiilor si de finantare externa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO