ZF 24

Este considerată primul şef al Fed cu adevărat deschis la reforme

Este considerată primul şef al Fed cu adevărat deschis...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.01.2014, 19:37 1022

Janet Yellen, acum vicepreşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, va deveni de la 1 februarie succe­soarea veteranului Ben Bernanke la şefia celei mai puternice bănci centrale din lume după ce numirea ei a fost confirmată de senatorii americani.

Ea va deveni astfel protectorul celei mai mari economii la nivel mondial într-un moment-cheie, în care aceasta este pe punctul de a se desprinde definitiv de criza mondială.

Mandatul lui Yellen va marca o schimbare importantă în politica Fed deoarece de luna aceasta instituţia va începe să pună în marşarier maşinăria de politici monetare neconvenţionale prin care a alimentat cu 3.800 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani economia americană pentru a o îndepărta de criza financiară, scrie revista Times.

Yellen îşi preia rolul de pe poziţii puternice deoarece anul acesta este primul de după prăbuşirea dezastruoasă a pieţei imobiliare în care creşterea economică ar putea atinge pragul de 3%, nivel care face diferenţa între putere şi slăbiciune.

Preşedintele Barack Oba­ma, cel care a numit-o pe Yellen la şefia Fed, a asi­gurat că este convins că 2014 „poate fi anul hotărâtor“ pentru economia americană după şase ani de recesiune profundă şi revenire nesigură.

„3% este numărul magic“, a asigurat şi Joseph LaVorgna, analist la Deutsche Bank, citat de CNN Money.

Economia porneşte în 2014 de pe poziţii mai bune

Perspectiva generală a economiei americane s-a îmbunătăţit vizibil în ultimele săptămâni printr-o serie de date surprin­zător de solide.

Companiile au acce­lerat ritmul  angajă­rilor, comenzile noi din străinătate pentru fa­bricile americane sunt la maximul ultimilor doi ani, iar consumatorii se duc în număr tot mai mare în restaurante şi showroom-urile auto.

PIB-ul a crescut cu 4,1% în cel de-al treilea trimestru, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Rata şomajului a scăzut la 7% în noiembrie, cel mai redus nivel de la venirea lui Obama la preşedinţia SUA.

De asemenea, ajutate de programul de achiziţionare de obligaţiuni prin care Fed a încurajat asumarea de riscuri, bursele americane de acţiuni au închis anul 2013 cu cele mai bune rezultate din ultimele două decenii.

Indicele industrial Dow Jones a urcat cu 27%, iar S&P 500 a crescut cu 30%.

În plus, administraţiile locale şi gu­vernele statale care nu cu mult timp în urmă îmbrăţişau austeritatea vor cheltui de acum mai mult. De pe aceste poziţii, economia îşi va recăpăta strălucirea de lider mondial anul acesta, cu un avans mai puternic al numărului locurilor de muncă, cu creşteri mai mari ale veniturilor pentru mai mulţi americani şi tot mai multe persoane mutate în locuinţe noi.

SUA îşi vor recupera toate locurile de muncă pierdute în recesiune

În ultima lui prognoză ca preşedinte al Fed, Bernanke prevede că PIB-ul va creşte cu 2,8–3,2%.

De altfel, mulţi economişti estimează că economia americană va accelera la 3% sau chiar mai mult anul acesta, îmbunătăţire semnificativă faţă de avansul mediu anual de 2% din ultimii patru ani şi jumătate.

Accelerarea creşterii va împinge avansul numărului locurilor de muncă la 250.000 pe lună, de la 190.000 în ultimul an, a calculat Robert Kleinhenz, economist-şef la Los Angeles County Economic Development.

În acest ritm, SUA îşi vor recupera până la sfârşitul anului toate locurile de muncă pierdute în recesiune.

„În 2014 am putea vedea rata şomajului la 6%“, apreciază Kleinhenz.

Vânzările de automobile, unul dintre cele mai puternice semne de anul trecut ale revenirii optimismului consumatorilor, vor creşte cu 4,3% în 2014, la 16,3 milioane de unităţi, depăşind astfel pragul de 16 milioane  de unităţi pentru prima dată după 2007, anul de începere a crizei, potrivit analiştilor de specialitate.

Totodată, anul acesta americanii vor începe să construiască mai multe locuinţe decât au început anul trecut, însă într-un ritm mai slab decât înainte de criză.

Pe de altă parte, vânzările de locuinţe deja cons­truite ar putea fi frânate de creş­terea preţu­rilor locuinţelor şi a dobânzilor la împru­muturi.

Mai important, exporturile vor beneficia de îmbunătăţirea mediului global, înclusiv a celui din Europa.

„Anul 2014 ar putea fi anul decisiv“, rezumă în câteva cuvinte perspectiva pentru acest an a economiei americane Diane Swonk, analist la Mesirow Financial.

 

Janet Yellen, arhitectul politicilor neconvenţionale cu care Fed a scos SUA din criză

Numirea lui Janet Yellen la şefia Rezervei Federale americane dă continuitate erei Ben Bernanke deoarece ea este unul dintre principalii arhitecţi ai politicilor neconvenţionale la care Fed a recurs pentru a scoate economia din criză.

Yellen marchează însă şi un număr de premiere pentru banca centrală, scrie revista Time. Ea este prima femeie care conduce Fed, dar, cel mai important, este primul şef al instituţiei deschis la reforme, cu o ideologie orientată spre keynesianism, un curent economic care propune creşterea cheltuielilor guvernamentale şi reducerea taxelor pentru a stimula cererea şi a scoate o economie din recesiune.

Un expert strălucit în ştiinţe economice şi cu o vechime de 36 de ani la Fed, Yellen, în vârstă de 67 de ani, a asigurat de multe ori că anii de criză, şomajul şi creşterea economică slabă „nu sunt doar date statistice pentru mine”, semn că factorul uman este important pentru ea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO