ZF 24

Gigantul american WeWork, care promitea să revoluţioneze piaţa chiriilor în întreaga lume, intră în faliment

Gigantul american WeWork, care promitea să...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.11.2023, 13:13 3700

Fostul start-up de succes WeWork Inc. a depus cererea de faliment, enumerând datorii de aproape 19 miliarde de dolari, un nou punct critic pentru compania de co-working care s-a luptat să se redreseze în urma pandemiei, scrie Bloomberg.

Prăbuşirea WeWork în faliment este punctul culminant al unei saga de ani de zile pentru companie, care a fost cândva cel mai mare nume din Manhattan în domeniul co-workingului. Ascensiunea sa bruscă şi căderea precipitată au captivat Wall Street şi Silicon Valley deopotrivă.

Se poate spune că pieirea firmei a început în 2019. În câteva luni, compania a trecut de la planificarea unui IPO la concedierea a mii de persoane şi la conceperea unui plan de salvare de mai multe miliarde de dolari.

Alte firme de co-working au avut de suferit, de asemenea, după ce pandemia a bulversat obiceiurile de lucru. Knotel Inc. şi filialele IWG Plc au cerut falimentul în 2021 şi, respectiv, 2020.

În timp ce WeWork a ajuns la un acord de restructurare a datoriilor la începutul anului 2023, compania a reintrat rapid în dificultate. În august, a declarat că există „îndoieli substanţiale" cu privire la capacitatea sa de a-şi continua activitatea. Săptămâni mai târziu, firma a declarat că îşi va renegocia aproape toate contractele de închiriere şi se va retrage din locaţiile „neperformante".

Falimentul este adesea singura opţiune pentru companiile aflate în dificultate care au contracte de închiriere costisitoare, deoarece legislaţia americană permite firmelor insolvabile să renunţe la contractele dificile, greu de anulat altfel.

Amprenta imobiliară a WeWork se întindea pe 777 de locaţii din 39 de ţări la 30 iunie, cu un grad de ocupare apropiat de cel din 2019. Cu toate aceastea, întreprinderea rămâne neprofitabilă în prezent.