ZF 24

Eurostat: România rămâne tara europeană cu cel mai mare procent de proprietari, 95%, dar pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafata medie de care dispune o persoană

Autor: Roxana Rosu

30.11.2023, 16:36 383

România are cel mai mare procent de proprietari de locuinte din UE, cu o pondere de 95%, fată de media europeană de 69%, singurele state care au procente peste 90% fiind Slovacia, Croatia şi Ungaria, arată datele aferente 2022 publicate joi de Eurostat.

La polul opus se află Germania, unde se află cel mai ridicat procent de chiriaşi, respectiv 53%, urmată de  Austria (49%) şi Danemarca (40%).

În România, doar 5,2% dintre locuitori stau cu chirie.

În ceea ce priveşte tipul de locuintă, 65% dintre români stau la casă şi 35% într-un apartament. Situatia este diferită însă în functie de zonă, astfel că în marile oraşe aproape 81% dintre localnici locuiesc într-un apartament, iar în zona rurală 98% au o casă. În localitătile urbane mai mici sau în suburbii domină de asemenea casele, cu o pondere de 64%.

La nivelul UE, 52% din populatie locuieşte într-o casă şi 47,5% în apartamente, în timp ce 0,5% au alt tip de locuintă, precum autorulote sau bărci.

Casele sunt preferate de locuitorii din două treimi dintre statele membre, cele mai ridicate procente fiind în Irlanda (89%), Tările de Jos (79%), Croatia şi Belgia (77%).

72% dintre locuitorii marilor oraşe trăiesc într-un apartament, în timp ce în localitătile urbane mai mici procentul coboară la 56%, iar în zona rurală la doar 17%.

România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte suprafata medie de locuit, cu 1,1 camere/persoană, sub media europeană de 1,6 camere.

Cel mai bine la acest capitol stau locuitorii din Malta, cu o medie de 2,3 camere/persoană, urmati de cei din  Luxemburg (2,2 camere), Belgia, Irlanda şi Tările de Jos  (2,1 camere).

Cele mai mici spatii de locuitor revin locuitorilor din Polonia, Slovacia şi România (cu o medie de 1,1 camer/persoană), dar şi Letoniei şi Croatiei (cu 1,2 camere)

 Un alt indicator care analizează calitatea locuintelor este gradul de supra-aglomerare a acesteia. POtrivit Eurostat, 17% din populatia Uniunii trăieşte într-o locuintă supra-aglomerată.

În cazul României, ponderea ajunge la 40,5%, tara noastră fiind depăşită doar de Letonia, cu 41,7%. În Bulgaria, 36% din populatie locuieşte într-un spatiu supra-aglomerat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO