ZF 24

Fitch: Bancile straine cu operatiuni in Romania au avut de suferit ca urmare a presiunilor exercitate asupra cursului

30.03.2009, 19:40 22

Criza financiara internationala a expus bancile din Romania la riscuri sporite, prin amplificarea presiunilor asupra cursului valutar, intr-un mediu operational dominat de bancile straine, se arata intr-un raport al Fitch Ratings referitor la sectorul bancar roman.

Conform agentiei, citata de Mediafax, in conditiile in care bancile straine controleaza 88% din activele bancare din Romania, Fitch anticipeaza o reducere a fondurilor disponibile pentru finantare, la nivelul companiilor-mama, iar costul mai ridicat al finantarii se va transpune intr-o crestere mai lenta a creditelor si o profitabilitate mai scazuta in 2009.

"Unul dintre principalele riscuri din Romania este cel legat de creditele in valuta. Peste jumatate din totalul imprumuturilor, precum si al celor catre populatie sunt denominate in moneda straina", a declarat Levent Topcu, director la Fitch Ratings in domeniul institutiilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO