ZF 24

FMI: Bancile americane cu cele mai mari riscuri, cei mai puternici oponenti ai inaspririi legislatiei

03.01.2010, 13:51 21

Bancile americane care au fost implicate in cele mai riscanteoperatiuni de creditare ipotecara, factor care a contribuit ladeclansarea crizei financiare in 2007, au fost cei mai activioponenti ai inaspririi legislatiei privind creditarea, potrivitunui raport al FMI, citat de Reuters.

Studiul, numit "A Fistful of Dollars: Lobbying and the FinancialCrisis" ("Un pumn de dolari: Lobby-ul si criza financiara"), numentioneaza nume de banci, sugerand insa ca institutiile care s-auopus cel mai activ modificarii legislaţiei creditelor ipotecaresunt cele mai mari institutii de credit si case de brokeraj dinSUA.

"Creditorii care au facut cel mai intens lobby asupra acestorprobleme au standarde de creditare mai relaxate, din punct devedere al raportului imprumut-venit (...) si portofolii care crescmai rapid", potrivit studiului.

La peste doi ani de la aparitia celei mai grave crize de dupaMarea Depresiune din anii '30, administratia presedintelui SUA,Barack Obama, insista sa implementeze legi mai severe pentrusistemul financiar, cu scopul de a descuraja bancile sa revina lapolitica de asumare de riscuri excesive.

Creditorii care au cheltuit milioane de dolari in activitatilede lobby asteapta, de asemenea, tratament preferential din parteaautoritatilor, au indicat analistii FMI.

FMI precizeaza ca 16 din cei 20 de creditori cu cele mai maricheltuieli intre anii 2000 si 2006 pentru activitatile de lobby auprimit ajutoare financiare de la guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO